Adrian Păunescu, omagiat de gorjeni cu muzică şi poezie

Zeci de lumânări au fost aprinse sâmbătă seara în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu în memoria marelui poet Adrian Păunescu. Oameni de cultură, dar şi simpli cetăţeni ai acestui oraş s-au adunat în Piaţa Prefecturii pentru a aduce un ultim omagiu celui care, prin versurile sale, a adus multă bucurie în sufletul românilor de-a lungul anilor. După ce au fost aprinse lumânări, a avut loc şi un spectacol de muzică folk şi poezie. Au cântat în memoria lui poetului, Florin Camen, câştigătorul Festivalului Poarta Sărutului, din anul 2000 şi Pompiliu Ciolacu junior.

Iniţiativa a aparţinut omului de cultură Viorel Gârbaciu. Chiar dacă momentul de rememorare a vieţii lui Păunescu a fost din scurt, poezia acestuia a sos n faţa Prefecturii Gorj circa o sută de persoane. „E un priveghi, aşa cum se făcea la cei dragi înaintea despărţirii în ultima noapte pe acest pământ, un priveghi de suflet cu muzică şi poezie. Adrian Păunescu a fost un torent de viaţă năvălitor şi care pur şi simplu a atras dăruindu-se culturii şi artei, dar şi românismului. Am avut în Adrian Păunescu o mare conştiinţă”, a spus omul de cultură Viorel Gârbaciu. Pe lângă oamenii care s-au îndrăgostit de folk şi poezie prin intermediul lui Păunescu, la eveniment au fost şi poeţi gorjeni. Scriitorul Spiridon Popescu nu a putut vorbi la trecut de Adrian Păunescu. „Adrian Păunescu este unul dintre cei mai mari poeţi care i-a dat Literatura Română vreodată şi cred că am afirmat greşit când am spus că este un poet pentru că este mult mai mult decât atât. Adrian Păunescu este un fenomen şi aşa cum fenomenele se nasc rar bineînţeles că ele produc şi tot felul de energii. Nu ştiu dacă cineva acum ar putea să mai aducă pe stadion 30 sau 50 de mii de oameni, plătitori de bilete aşa cum a făcut Adrian Păunescu”, a spus scriitorul Spiridon Popescu.

 „Al doilea poet după Eminescu”

Poeziile lui Adrian Păunescu au făcut copilăria mai frumoasă multor români, printre care şi omului de cultură Pompiliu Ciolacu. „Adrian Păunescu a însemnat mult pentru noi cei adunaţi în această seară aici, alinarea dorului şi a copilăriei noastre. Adrian Păunescu va rămâne în istorie pentru că după părerea mea şi nu cred că greşesc va fi al doilea poet după Eminescu. Este mândria noastră”, a precizat Pompiliu Ciolacu.

Nu doar oamenii de cultură au cuvinte de laudă la adresa poetului Adrian Păunescu ci şi oameni simpli. „Am avut onoarea să-l cunosc personal pe Adrian Păunescu la un spectacol la Craiova. Este un om care va rămâne mereu viu în inimile celui care l-au cunoscut, prin versurile sale a adus multă bucurie în sufletele noastre”, a spus Gheorghe Deaconu unul dintre zecile de târgujieni prezenţi la eveniment.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: