AFACERE: Cât ar putea câştiga medicii din cardurile de sănătate

Câteva mii de gorjeni vor primi în perioada următoare cardul naţional de sănătate, a explicat directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Problema pare să fie însă inscripţionarea cardurilor cu datele pacienţilor şi distribuirea lor. Medicii de familie nu vor să facă acest lucru, dar Casa de Sănătate spune că aceştia pot câştiga foarte mulţi bani şi chiar îi învaţă cum să facă acest lucru

Intenţiile Casei Naţionale de Sănătate sunt ca, din 2014, românii să primească un card de sănătate ce va cuprinde datele de identificare, grupa sanguină, Rh, boli cronice şi acceptul privind donarea de organe. În plus, cipul de pe cardul de sănătate va fi integrat în buletinele sau cărţile de identitate noi. În 2014 buletinele şi cardul de sănătate vor deveni un singur document. Cardul are o valabilitate de 5 ani şi costă 2,2 euro plus TVA şi va fi de mare ajutor sistemului sanitar, în sensul că se va şti istoria fiecărui pacient. „Se va face economie la sistemul de sănătate pentru că elimină posibilitatea fraudelor“, spune directorul adjunct al Casei de Sănătate Gorj, Daniel Şurlea. 

Cum să câştige 100 de milioane de lei vechi

Şi la medic gorjenii se vor prezenta cu acest card, dar informaţiile de pe el trebuie citite cu un aparat special. Achiziţionarea acestuia, dar şi distribuirea lui creează neînţelegeri între medici şi Casa de Sănătate. „Nu suntem de acord. Nu vom distribui cardul de sănătate, nici nu-l vom inscripţiona. Nu e problema noastră, nici în interesul nostru nici al pacienţilor noştri, ci doar al Casei de Sănătate. Casa trebuie să se ocupe de inscripţionare şi distribuirea cardului“, explică şeful Colegiului Medicilor de Familie, Mihai Moisescu.

În acelaşi timp, directorul Şurlea de la Casa de Sănătate spune că inscripţionarea acestor carduri le-ar aduce beneficii substanţiale medicilor de familie. Şurlea spune că legea prevede că pentru inscripţionarea unui astfel de card medicul primeşte 5 lei. Şurlea a făcut şi un calcul pentru un medic cu 2000 de pacienţi şi spune cam cât ar câştiga.  „Deocamdată nu avem semnale că toţi medicii refuză inscripţionarea datelor pe cardul de sănătate, încă nu s-a stabilit cu cine va inscripţiona datele pe cardul naţional de sănătate. E în avantajul medicilor de familie. Gândiţi-vă că la 2.000 de pacienţi se câştigă 100 de milioane foarte uşor. Poţi angaja un informatician căruia să-i dai 10 milioane de lei şi să ai un câştig substanţial“, a declarat Şurlea.

Dacă ar putea fi de acord cu inscripţionarea, medicii resping distribuirea, pentru că asta le-ar lua foarte mult timp.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: