Află cine va pierde la referendum

Am văzut că se poartă genul acesta de titluri. Află cine este în spatele plagiatului lui Ponta! Cum cine? Băsescu! Află cine răspunde la butonul trei! Evident, Băsescu. Află cine va pierde la referendum! Ei bine, deşi lupta se dă între Băsescu, pe de o parte şi cuplul Antonescu-Ponta, pe de altă parte, cred că de pierdut am pierdut deja noi toţi. Şi ei, politicienii, odată cu noi. Nimeni nu va câştiga referendumul din 29 iulie, indiferent de rezultat.

2012 este un an ratat din punct de vedere economic. Un an care ar fi trebuit să însemne ieşirea din criză este compromis de nesfârşitele luni de criză politică, peste care se suprapune o caniculă cruntă. 2012 va rămâne în istorie prin instabilitate, inflaţie, şomaj, lipsă de investiţii. Asta cu suspendarea va fi numai un detaliu.

Să zicem că se duce lumea la vot, caz în care Băsescu îşi va face bagajele şi va pleca de la Cotroceni. Efectul va fi acela că circul politic va continua încă trei luni, timp în care ne vom ocupa de alegerile prezidenţiale. După aia încă vreo două luni o să căscăm gura la alegerile parlamentare, în primăvară mai facem nişte europarlamentare şi abia apoi vom trece la treabă. În acest timp, cuplul Ponta şi Antonescu vor continua politica lor de izolare a României faţă de Europa, euroiu va ajunge 6 lei, facturile ne vor băga în pământ, primarii se vor uita lung la bugetul gol, firmele private vor fi alergate de fiscul disperat să mai aducă ceva bani la stat, numărul de şomeri va creşte alarmant.

Dar să presupunem că nu se duce lumea la vot şi Băsescu va câştiga la masa verde. Că pe bune, aşa cum ar vrea el, mi-e greu să cred că va câştiga. Vor urma patru luni de criză politică, în care preşedintele Băsescu nu va avea cum să coabiteze cu guvernul lui Ponta, dar nici alternativă nu are, dată fiind majoritatea parlamentară care îi este ostilă. Vom avea o Românie izolată de partenerii europeni, cu euroiu tot de şase lei, cu bugetul gol, etc. Vor fi alegeri parlamentare în noiembrie sau poate în martie-aprilie, aşa cum se discută mai nou. Alegeri în care singura noutate ar putea fi Partidul Poporului şi, posibil, acea Iniţiativă Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Vom avea după alegeri un parlament ceva mai pestriţ decât cel actual, în care majorităţile politice vor fi chiar mai instabile decât acum. Oricum, un parlament în care este destul de probabil ca noua majoritate să îi fie ostilă lui Băsescu.

Ar mai fi varianta ca preşedintele Băsescu să câştige la masa verde, adică prin neprezentarea alegătorilor, şi să aleagă să demisioneze cu 90 de zile înainte de parlamentare, pentru a le comasa cu alegerile prezidenţiale. Şi atunci fie câştigă Antonescu în tandem cu Ponta, fie Mihai Răzvan Ungureanu în tandem cu… Băsescu. Oricare dintre aceste două variante ar fi de preferat actualei situaţii, în care liderii politici se dovedesc incapabili să pună umărul unul lângă altul pentru a scoate ţara din criză. Cred că dacă pe buletinul de vot ar fi fost şi întrebarea: „Vreţi să ne lase toţi politicienii ăştia în pace?”, prezenţa românilor la vot ar fi fost covârşitoare şi rezultatul votului i-ar fi făcut de ruşine pe cei care se cred aleşi.

 

 

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: