Află condiţiile în care poţi să-ţi cumperi vechime pentru pensie

Legea privind cumpărarea vechimii pentru a ieși la pensie a intrat în vigoare la sfârşitul lunii octombrie. Legea se adresează gorjenilor cărora le mai lipsesc cel mult cinci ani de vechime ca să iasă la pensie însă pot beneficia de ea doar în anumite condiţii. Sumele pe care trebuie să le plătească nu sunt de neglijat și se achită în tranşe până în aprilie 2017, când iese din vigoare legea.

Reprezentanţii Casei Județene de Pensii au precizat condițiile în care se aplică legea. Nu pot să-și cumpere vechime persoanele care în perioada aceasta de cinci ani au fost angajaţi cu contract de muncă, au fost șomeri, au avut calitate de persoană care desfăşoară activități independente sau au fost beneficiarii unei pensii de invaliditate. ”De asemenea un lucru foarte important este acela că o persoană nu poate cumpăra vechime după vârsta standard de pensionare. Cu alte cuvinte, poți să cumperi vechime pe perioadele anterioare împlinirii vârstei standard de pensionare. Trebuie tratată cu maximă seriozitate această problemă întrucât odată cumpărată, odată dați banii, legea nu ne mai permite să restituim banii omului și s-ar putea ajunge în situația în care vechime să nu fie stabilită bine și să-și cumpere această perioadă degeaba”, a spus Ioana Talău, șefa Casei de Pensii Gorj.
Acesta este și motivul pentru care Casa de Pensii Gorj a luat decizia să verifice întâi exact perioada de care au nevoie și abia apoi să încheie contractul. ”Am luat hotărârea internă ca toate persoanele care vor să cumpere vechime să vină mai întâi cu o cerere la noi și noi să-i emitem un fel de decizie care să consfințească vechimea omului și de aici să plecăm pe un teren solid, să știe exact cât are de cumpărat”, a mai spus Ioana Talău, directorul Casei de Pensii Gorj.


Până când se aplică legea
Sumele de bani pe care trebuie să le plătească gorjenii diferă în funcție de perioada cumpărată, însă variază între 10.000 și 14.000 de lei pentru toți cei cinci ani. Gorjenii care fac contract în acest sens și nu reușesc să achite tranșele până în aprilie 2017, pierd și vechimea și banii. ”Sumele sunt aleatorii, în funcție de perioada pe care omul dorește și poate să o cumpere deoarece contribuțiile pe care trebuie să le plătească omul sunt contribuțiile stabilite de lege. Plata se face în tranșe. S-au interesat deja câteva persoane, le-am prezentat condițiile, așteptăm să vină dacă se hotărăsc”, a mai spus Ioana Talău, directorul Casei de Pensii Gorj. Legea privind cumpărarea vechimii iese din vigoare în aprilie 2017. ”Data limită, ultima zi de aplicabilitate a legii este 26 aprilie 2017. Dacă o persoană se hotărăște să se asigure în ultima zi va trebui să achite integral suma pe care o datorează. Dacă o persoană s-a asigurat, a încheiat cu noi un contract prin care cumpără vechime și până la data de 26 aprilie n-a reușit să-și achite integral vechimea va pierde această șansă și banii dați până atunci”, a spus Ioana Talău, directorul Casei de Pensii Gorj.

Vizualizări: 3,658

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: