Aglomeraţie la plata taxei auto

Ghişeele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj au fost luate cu asalt în ultimele zile de către posesorii de autovehicule care nu şi-au înmatriculat maşinile până la data de 15 decembrie 2008. Ordonanţa de urgenţă privind reducerea cu o treime a taxei auto a intrat în vigoare de joi, când a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit directorului adjunct al DGFP Gorj, Dumitru Pârvulescu, de-abia de luni gorjenii au început să vină pentru a plăti taxa redusă: “Vineri, puţini au fost cei care au depus dosarele pentru plata taxei de înmatriculare. Însă de luni, am fost nevoiţi să suplimentăm numărul ghişeelor pentru a face faţă numărului mare de solicitări. De asemenea, am prelungit programul de lucru cu publicul până la orele 18.00. Până acum, am prelucrat 255 de dosare, din care 230 au fost deja rezolvate. Celelalte 25 trebuie să fie mai întâi verificate la RAR”.

Majoritatea celor care se grăbesc să plătească taxa auto sunt posesori de maşini second-hand, achiziţionate încă de anul trecut. În primul rand, aceştia trebuie să dovedească că au cumpărat maşinile înainte de 15 decembrie 2008. Dacă din documentaţia depusă nu rezultă clar acest lucru, oamenii trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere în faţa notarului. Aceştia achită taxa la valoarea stabilită la 1 iulie 2008. Ca să beneficieze de calcularea taxei la nivelul stabilit înaintea triplării, gorjenii au la dispoziţie 20 de zile ca să depună actele necesare la DGFP. Cei care au plătit taxa triplată, pot solicita restituirea diferenţei dintre suma achitată şi cea stabilită în 2008. Dumitru Pârvulescu declară că în judeţul nostru au fost doar cîteva persoane care au plătit taxa triplată. Aceştia îşi vor primi banii înapoi în termen de 45 de zile de la depunerea cererii de restituire şi a documentaţiei necesare.

Nemulţumiţi că trebuie să scoată mulţi bani din buzunar

În timp ce-şi aşteaptă rândul la ghişeu, oamenii se plâng că reducerea cu o treime a taxei de primei înmatriculare nu-i ajută prea mult, deoarece leul s-a depreciat foarte mult: “Nu-mi convine că trebuie să plătesc aşa de mult. Am o maşină euro 2, an de fabricaţie 2006, pe care am dat 2000 de Euro, iar ca să o înmatriculez trebuie să plătesc 1900 lei. Sunt mulţi bani la mijloc, iar eu oricum mă aşteptam să dau mai puţin deoarece calculasem valoarea taxei după o formulă care există pe internet. Dacă mă luam după rezultatul de acolo, aveam de plătit cam 1600 lei”, spune un gorjean nemulţumit.

Valoarea taxei se calculează în funcţie de vechimea şi de capacitatea cilindrică a maşinii. Cel mai mult se plăteşte pentru autoturismele non-euro şi euro 1, pentru a se descuraja intrarea pe piaţă a maşinilor poluante. În acest caz, se aplică principiul “poluatorul plăteşte”. Sunt scutite de la plata taxei auto autoturismele cu normă de poluare euro 5.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: