Banţa bagă poligon la examenul pentru permisul auto

Veşti triste pentru gorjenii care aspiră şi transpiră din greu pentru a deveni şoferi pentru că, din primăvară, aceştia vor trebui să fie mai bine pregătiţi. Reprezentantul Guvernului în teritoriu vrea ca proba de poligon să devină obligatorie pentru aspiranţii în ale condusului, Victor Banţa fiind unul dintre cei care înainte de 1989 a dat un asemenea examen pentru a putea conduce.

Prefectul de Gorj nu a făcut anunţul oriunde, ci într-o conferinţă de presă, el menţionând că doreşte să introducă poligonul ca probă de examen pentru şoferi, printr-un ordin pe care ar urma să îl emită în circa o lună. Vestea a intrigat pe multă lume, dar, până la urmă, Victor Banţa s-ar putea să aibă ocazia să îşi ducă dorinţele la îndeplinire, mai ales dacă Guvernul nu îl schimbă din funcţie până atunci. Deocamdată acesta dă de înţeles că are gânduri mari în această privinţă, mai ales că s-a consultat şi cu primarul Florin Cârciumaru în privinţa locului în care să fie construit poligonul. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a anunţat că a făcut demersuri pe această temă la Primăria Târgu Jiu pentru identificarea unui teren pe care să fie amenajat un astfel de poligon. Banţa afirmă că are solicitări de la Poliţia Rutieră pentru a emite un ordin prin care să prevadă obligativitatea introducerii poligonului la examenul pentru obţinerea permisului auto.

Acum problema ar fi că la Serviciul pentru Permise este cam prea mare înghesuiala, iar banţa recunoaşte că pentru „cetăţeanul client”, concept pe care îl promovează asiduu, ar fi nevoie mai degrabă de nişte bănci pe care să stea oamenii, decât de un poligon unde să arate cât sunt de nepricepuţi în ale şofatului. „E un val mare de clienţi şi nu avem bănci la serviciul pentru permise, dar şi ei sunt de vină pentru că au o anumită programare la o anumită oră şi vin cu toţii mult mai devreme. Vrem să implementăm proba de poligon pentru că sunt mai multe argumente în acest sens. Va scădea numărul celor care obţin permisul şi apoi parchează maşina ca şi cum ar arunca-o din avion. Problema e că deocamdată nu avem un poligon, dar sper să îl amenajeze Primăria, care poate lua şi taxe cu această ocazie de la şcolile de şoferi”, declară Banţa.

Banţa a trecut de poligon în 1983

Prefectul spune că se va consulta şi cu şcolile de şoferi din Târgu Jiu pentru a analiza varianta cea mai bună. Acesta susţine că el a dat poligonul în 1983 şi l-a găsit foarte util ca probă pentru şoferi. „Mă vor iubi, nu mă vor iubi unii, asta e, dar trebuie să protejăm viaţa oamenilor. De să nu degrevăm traficul, mai ales că vor scădea cei care vor obţine permisul, iar de circulat vor circula doar cei care vor şti cu adevărat să conducă. Vor trebui să înveţe să oprească în rampă, să meargă cu spatele, să conducă printre jaloane, toate probele de la poligon care, de altfel, le prind bine tuturor atunci când sunt în trafic”, spune prefectul. Conform lui Victor Banţa, la nivelul municipiului Târgu Jiu sunt înmatriculate 40.000 de maşini, la o populaţie de 100.000 de locuitori. Prefectul afirmă că în circa o lună Primăria va putea amenaja poligonul pentru şoferi şi atunci va emite şi el ordinul care să prevadă obligativitatea acestei probe la examenul pentru obţinerea permisului auto. Banţa spune că un simplu ordin al său este suficient pentru o astfel de reglementare, legea permiţându-i să decidă în privinţa conţinutului probelor de la examenul pentru obţinerea permisului.

Şi/sau poligon

Prefectul îşi argumentează demersul pe un ordin al ministrului administraţiei şi internelor numărul 1497 din 2006, ordin care reglementează procedurile pentru obţinerea permisului de conducere. Banţa afirmă că alineatul trei de la articolul 5 din ordinul respectiv îi permite să emită la rândul său un ordin prin care să introducă poligonul ca probă de examen. „Acolo se spune că proba practică cuprinde testarea conducerii unui autovehicul în poligon şi sau, după caz, în traseu, atât în afara cât şi în interiorul localităţii, inclusiv după lăsarea serii. Această formulă de şi/sau îmi dă posibilitatea ca după ce obţin toate avizele necesare să emit ordinul despre care vă vorbeam. Am discutat problema inclusiv cu reprezentanţi de la nivel central ai Direcţiei Generale de Permise şi Înmatriculări şi am înţeles că există deja prefecturi care ar fi pus în aplicare un astfel de ordin. Eu consider că se impune şi o astfel de selecţie din punct de vedere al îndemânării viitorului conducător auto pentru că vedem câte accidente se întâmplă pe şosele, mai ales cu tineri”, afirmă Banţa.

Discriminare-

Vestea că Banţa ar putea introduce poligonul în concursul pentru obţinerea permisului auto i-a pus deja pe gânduri pe tinerii care sperau să fenteze proba de oraş cât mai uşor pentru a deveni şoferi cu permis în regulă. Demersul respectiv naşte însă noi întrebări pentru că, de exemplu, gorjenii se pot simţi discriminaţi faţă de şoferii din alte judeţe în care poligonul este o amintire a regimului de dinainte de 1989. E adevărat că aproape toţi cei care au luat poligonul nu au prea avut probleme în ale condusului, însă lucrurile s-au mai schimbat, în rău, în privinţa îndemânării căpătate de absolvenţii şcolilor de şofat. În plus, deocamdată nu există o reglementare unitară, nişte timpi în care toţi candidaţii să parcurgă probele din poligon. Poate că unii dintre şoferi, mai ales şoferiţele, nu vor decât să meargă prin oraş cu maşina de acasă până la locul de muncă, nedorind să fie din prima piloţi de formula 1. Mai este şi chestiunea poligonului, care va fi cel mai aglomerat loc din oraş la cât de mulţi tineri urmează acum cursurile şcolilor de şoferi. S-ar putea să fie nevoie de 2-3 poligoane pe care primăria să le amenajeze. Victor Banţa va trebui să aibă în vedere toate aceste aspecte, dar şi multe altele, pentru ca ordinul său, dacă apucă să îl emită, până nu va fi schimbat, să fie cât mai bun şi uşor de aplicat. Deocamdată prefectul a reuşit să revină doar în centrul atenţiei publice printr-o decizie care i-a lăsat pe mulţi cu gura căscată, mai ales că nu s-a prea auzit de vreun precedent prin ţară de asemenea natură.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: