De Paşti avem Compania Naţională Lignit Energie Oltenia

În timp ce mai marii PSD Gorj au obosit tot cerând şefi noi prin minerit şi energie care să fie strict pe placul lor, la Bucureşti responsabilii în domeniu par să se ocupe cu totul altceva. Solicitată de ani de zile de către sindicatele miniere, mai ales, strategia energetică dorită de acestea are mari şanse să prindă contur în următoarele săptămâni. Ministerul Economiei a făcut cunoscut că până prin aprilie, nu neapărat prima zi a lunii, strategia va fi gata şi, cu această ocazie, întreg sistemul va fi reorganizat, ceea ce înseamnă că în Oltenia ar putea să apară primul complex energetic regional.

Secretarul de stat din ministerul economiei a anunţat ieri că noua strategie energetică a României va fi finalizată până în aprilie, documentul urmând să stea la baza reorganizării totale a întregului sistem energetic. Tudor Şerban nu a intrat în amănunte care să îi intereseze strict pe minerii şi energeticienii din Oltenia, însă, printre rânduri, din declaraţia acestuia se poate înţelege cu uşurinţă cu un mai vechi ideal al sindicaliştilor are şanse mari să se materializeze până la Paşti. Reorganizarea va include atât societăţile considerate furnizoare de combustibil, cum sunt Romgaz şi societăţile miniere, cât şi capacităţile generatoare de energie şi unităţile de distribuţie şi furnizare rămase încă în proprietatea statului şi pe care fostul guvern Tăriceanu le vedea băgate într-un colos denumit Companie Energetică Naţională. CEN nu mai are nicio şansă să existe şi, în consecinţă, singurele lucruri interesante pentru Oltenia care se pot concretiza în viitoarea strategie vor purta, cel mai probabil, numele de Compania Naţională Lignit Energie Oltenia.

Ministerul Economiei a ajuns acum la concluzia că trebuie să reorganizeze întreg sistemul energetic, mai ales că România a rămas mult în urma altor state est-europene la acest capitol. Şi, în plus, forma de organizare de până acum a făcut posibilă apariţia nenumăratelor scandaluri cu „băieţii deştepţi”. „Avem în vedere crearea unor societăţi care să poată face faţă cerinţelor deosebite în care ne găsim, mai ales în ceea ce priveşte internul, unde principala problemă este găsirea surselor de finanţare. Avem societăţi în care s-a strâns un profit care trebuie folosit, avem altele care sunt într-o situaţie economică clară. Nu intenţionăm să transferăm lucrurile bune de la unul la celălalt, dar de susţinerea financiară a acestora ne putem folosi. Privind la organizarea marilor companii din Europa, ne-am dat seama că aproape nu contăm într-o concurenţă cu ele”, declara ieri secretarul de stat Teodor Şerban pentru un post central de televiziune, specializat în emisiuni economice.

Va fi şi un complex energetic pe huilă

Oltenia nu a fost un subiect discutat în mod direct de către reprezentantul Ministerului Economiei, însă acesta a abordat o altă temă care ne interesează în mod direct şi care are legătură cu zona minieră şi energetică a Gorjului. Conform lui Şerban, noua strategie energetică la care se lucrează acum ia în calcul posibila formare a unui complex energetic pe huilă. Aşadar, ceea ce spunea liderul sindical Marin Condescu după întâlnirea cu ministrul economei Adriean Videanu, cu privire la apariţia unui complex energetic în Valea Jiului, începe să prindă contur. Noua structură ar urma să includă termocentralele de la Deva şi Paroşeni, precum şi minele din cadrul Companiei Naţionale a Huilei. Ideea respectivă nu este neapărat una nouă, numai că, până acum, niciun guvern „responsabil” nu a şi încercat să o materializeze.

Tudor Şerban recunoaşte că noua strategie energetică va include şi multe dintre ideile de reorganizare vehiculate în anii trecuţi, dar care nu s-au materializat până acum pentru că foştii guvernanţi au avut cu totul alte interese, după cum s-a putut observa de-a lungul vremii. Secretarul de stat vorbeşte acum şi de posibila atragere a unor investitori pentru noua entitate economică din Valea Jiului. „Cei trei vor trebui să formeze un grup, care nu ştiu dacă va fi unul separat sau o structură integrată şi care va trebui să îşi asigure susţinerea astfel încât toate problemele de acolo să nu mai fie scoase în afară. Este un fel de complex energetic, în care am vrea să atragem investitori. Lucrurile nu sunt deloc simple pentru că dacă pentru Paroşeni avem soluţie pentru investitori, pentru Deva, de asemenea, avem discuţii şi se pot atrage şi acolo. Problema cea mai grea rămâne huila. Pe toate trei le avem însă într-o strategie pentru că huila alimentează în principal cu cărbune cele două centrale”, spune secretarul de stat.

Noua strategie – ultimul tren pentru România

De altfel, peste 85% din producţia de cărbune a CNH este destinată celor două termocentrale, iar după experienţa acumulată la Turceni şi Rovinari, guvernanţii pot să aleagă acum o soluţie şi mai bună din punct de vedere economică. Teoretic, în mai puţin de două luni am putea vedea varianta de strategie energetică şi care este gândirea actualilor guvernanţi pentru un domeniu de care depinde soarta a sute de mii de oameni din Gorj şi Valea Jiului. Acum încă se mai pot face lucrurile care, în mod normal, trebuiau să fie pe finalizare în această perioadă, dar care, ca întotdeauna în România, încă sunt în faza de discuţie pentru ca mai apoi să ne dăm seama că am mai pierdut un ultim tren într-un domeniu care ne putea asigura supravieţuirea şi dezvoltarea pe o piaţă extrem de importantă în următoarele decenii, cea a energiei. Cine să facă însă lucrurile acestea? În mod normal, politicienii, dar, cel puţin la Gorj, cei care încearcă să rezolve din problemele sistemului nu sunt lăsaţi de cei care îi vor deja schimbaţi şi înlocuiţi cu nu se ştie cine. Scandalurile din ultimele săptămâni le convin de minune celor care vor cât mai repede lacătul pe uşa termocentralelor din Gorj, termocentrale al căror loc pe piaţă poate fi luat cu uşurinţă de entităţi ce pot să apară de acum încolo şi care ar reduce cu mult ponderea judeţului în producţia naţională de energie.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: