Ajutoarele pentru încălzire sosesc săptămâna viitoare

Gorjenii care au depus cerere pentru acordarea ajutoarelor de încălzire mai au puţin de aşteptat, pentru că legea prin care se acordă acest sprijin a suferit modificări în ultima vreme. Numărul real al beneficiarilor a fost astfel modificat şi trebuie să fie reactualizat până pe 5 decembrie. Plafonul maxim de venituri a fost din nou majorat la 615 lei, după ce iniţial ordonanţa de urgenţă de la jumătatea lunii octombrie îi excludea din start pe cei care depăşeau pragul de 425 lei.

Ca să ştie exact numărul de persoane care vor primi ajutoare de încălzire, reprezentanţii DMPS au trimis o nouă adresă către primării, după cum declară Filimon Tiriplică, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Prestaţii Sociale Gorj: „Acum avem doar situaţia cu cei 36.134 solicitanţi al căror venit lunar pe membru de familie nu depăşeşte 425 lei. Până pe 5 decembrie, primarii trebuie să ne trimită altă situaţie actualizată, iar noi o să băgăm oamenii în plată până pe 10 decembrie”. Sprijinul se acordă începând cu luna noiembrie, iar facturile la gaze sunt decontate în funcţie de venitul fiecăruia. Astfel, suma maximă este de 262 de lei pentru un venit de 155 de lei, iar cea minimă de 19 lei pentru venituri cuprinse între 541 şi 615 lei.

Ajutoarele pentru lemne, acordate cu ţârâita

Filimon Tiriplică mai spune că sumele pentru încălzirea cu lemne sau combustibil petrolier sunt ceva mai mici, iar de anul acesta vor fi acordate lunar: “După ce că ajutoarele pentru cei care se încălzesc cu lemne sunt şi aşa destul de mici, mai nou trebuie să le dăm banii în fiecare lună, nu toţi odată, lucru care nu mi se pare prea corect. Cu 54 lei pe lună nu-şi pot cumpăra nici un cărucior de lemne, darămite o maşină”. Acest sprijin se va acorda pentru persoanele sau familiile care nu primesc ajutor social, pentru perioada noiembrie 2009-decembrie 2010. Suma maximă este de 54 de lei pentru un venit de până la 155 de lei, iar cea minimă, de 16 lei se acordă celor cu un venit  cuprins între 541 şi 615 lei. Chiar dacă titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei trebuie să comunice primarului orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, mulţi gorjeni tac chitic şi nu mai anunţă nimic, pentru a nu pierde banii, după cum mai declară Tiriplică. Ar trebui să ştie totuşi că pentru această contravenţie riscă sancţiuni cuprinse între 1.000 lei şi 10.000 de lei. În 2008, 41.500 gorjeni au primit ajutoare pentru încălzirea locuinţei pe timpul iernii.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: