Ajutor de la rezerva de stat pentru complexurile din Gorj

Un număr de 16 centrale electrice şi termice, complexuri şi societăţi energetice, printre care Termoelectrica şi complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, vor primi de la rezerva de stat, sub formă de împrumut, 1,18 milioane tone de cărbune şi 134.500 tone de păcură.

Împrumuturile vor fi date din rezervele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Problemelor Speciale. "Urmare perioadei de deficit hidrologic, încă din luna iunie producătorii de energie electrică din termocentrale au fost nevoiţi să suplimenteze producţia pentru acoperirea consumului intern de energie al ţării. Având în vedere şi prognoza de creştere a consumului de energie electrică faţă de anul precedent, se impune asigurarea necesarului de cărbune şi păcură pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă a Sistemului Electroenergetic Naţional. (...) Se impune promovarea unui act normativ pentru aprobarea scoaterii din rezerva de stat, cu titlu de împrumut, până la 31 octombrie 2012, a unor cantităţi de cărbune energetic şi păcură pentru unele centrale electrice şi termice aflate sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri sau din administrarea Consiliilor Judeţene şi/sau Locale", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul MECMA.

Măsura este necesară şi pentru corelarea consumurilor de energie electrică şi termică potrivit programului de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 1 octombrie 2011 – 31 martie 2012, cu necesarul de combustibili. De asemenea, se are în vedere evitarea eforturilor financiare mari pentru producătorii de energie electrică, care ar avea influenţe negative asupra preţului de cost al energiei electrice.

150 de mii de tone pentru Turceni

Complexul Craiova va beneficia de 300.000 tone de cărbune energetic şi 4.500 tone de păcură, Turceni - 150.000 tone de cărbune energetic şi 2.000 tone de păcură, iar Rovinari - 1.000 tone de păcură.

"Capacitatea utilă reală de stocare din centrale este ocupată în proporţie de 70% la cărbune, respectiv 50% la păcură, de stocurile rezervă de stat, astfel încât capacităţile proprii utile reale ale centralelor devin insuficiente asigurării unei funcţionări în bune condiţii pe perioada de iarnă. Pornirea instalaţiilor de termoficare pentru asigurarea cu agent termic a populaţiei, precum şi creşterea consumului prognozat de energie electrică pe perioada iernii vor determina creşterea consumurilor medii zilnice şi lunare de cărbune şi păcură, afectând astfel procesul de aprovizionare cu combustibili. Necesitatea asigurării consumului de energie electrică, precum şi a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă constituie o situaţie extraordinară şi vizează interesul general şi imediat", se precizează în proiectul OUG.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: