ALERTĂ: A vrut să îngroape calul bolnav în fundul grădinii

Situaţia alarmantă la Godineşti! Localnicii s-au speriat după ce medicii veterinari i-ar fi convins pe proprietari că cea mai la îndemână soluţie pentru izolarea cadavrului unui cal bolnav de rabie ar fi îngroparea acestuia în grădina de legume. Vecinii gospodăriei respective s-au îngrozit la gândul că vor mânca roşii şi castraveţi din apropierea zonei în care urma să fie îngropat animalul.

Un nou focar de rabie a fost depistat în judeţul Gorj, la Godineşti. Calul unui cetăţean din comună a fost muşcat de o vulpe bolnavă de turbare. Animalul ucis urma să fie izolat pentru a împiedica răspândirea acestei boli. Acţiunea demarată ieri de către veterinari a fost îngreunată de localnici, care s-au opus măsurii de a îngropa cadavrul calului în grădina de legume a proprietarului. Oamenii îi acuză pe medicii veterinari de faptul că voiau să-şi uşureze munca, punându-le sănătatea în pericol. „Medicii veterinari prezenţi la faţa locului l-au convins pe proprietar că cel mai bine ar să îngroape animalul în grădina de legume. Nu i-am lăsat să-şi ducă planul până la capăt pentru că nu eram de acord cu această măsură. Şi noi avem grădini de legume în apropiere şi nu mi se pare normal să mâncăm roşii de la 3-4 metri de locul unde a fost îngropat cadavrul calului bolnav de turbare. Era vorba de un cal, nu de o gâscă ori de un câine care să poată fi îngropate la adâncime de un metru. Nu se ştie cu ce pânză freatică are legătură zona respectivă, iar apa infestată ajunge în fântâni”, a declarat Petre Iordăconiu.

„Cimitir” pentru animale amenajat de la Godineşti

Localnicii din apropierea gospodăriei unde a fost depistat calul bolnav de rabie nu au permis îngroparea cadavrului animalului în grădina de legume în condiţiile în care pe raza comunei primăria a amenajat o zonă în acest sens. „Nu mi pare normal ca animalul să fie îngropat într-o grădină de legume întrucât primăria a amenajat un cimitir pentru animale în zona Podişoare, iar cadavrul putea fi îngropat acolo fără probleme”, a mai precizat Petre Iordăconiu.

Conflictul dintre localnici şi medicii veterinari a fost aplanat de primarul Gheorghe Corbeanu. „Am fost la faţa locului, cadavrul a fost înfoliat şi transportat în zona special amenajată pentru îngroparea animalelor moarte”, a declarat Gheorghe Corbeanu, primarul comunei Godineşti.

Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj, la Godineşti a fost un caz excepţional. „Calul a murit în gospodăria proprietarului, după ce urmase tratament cu antibiotic. Este vorba de o suspiciune de rabie întrucât animalul era lăsat liber pe un izlaz unde ar fi putut intra în contact cu o vulpe din mediu silvatic. În cazuri excepţionale animalul se îngroapă cât mai aproape de locul unde a fost găsit pentru a evita răspândirea bolii. Cadavrul a fost izolat, s-au folosit metode de neutralizare. Nu exista nici un pericol în condiţiile în care ar fi fost îngropat în aceea grădină”, a precizat Ion Iliuţă, directorul DSV Gorj.

Vizualizări: 238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: