ALERTĂ: Călinoiu propune evacuarea locuitorilor din Seciurile

Alunecările de teren de pe raza comunei Roşia de Amaradia s-au reactivat în ultimele zile şi autorităţile iau în calcul varianta evacuării persoanelor aflate în pericol, mai ales că oamenii se plâng deja de faptul că au început să le crape casele. Locuinţele le-au fost afectate după alunecările masive de teren din luna mai 2006, iar acum un drum judeţean este deschis doar pe un sens de mers, riscurile ca nenorocirea din urmă cu şapte ani să se repete dându-le coşmaruri celor din Seciurile.

Despre alunecările de la Seciurile se vorbeşte de şapte ani, timp în care, pentru sinistraţi s-au construit două vetre noi de sat, la Cojani şi Albeni, dar doar o parte din localnici s-au mutat pe noile amplasamente. Din cele 200 de case afectate de nenorocirea din 2006 jumătate sunt în continuare locuite, asta deşi problemele din zonă nu au dispărut deloc, ci, din contră, s-au agravat. Ieri noapte un localnic s-a trezit cu tot tavanul dintr-o cameră picat peste soţia sa, bucuria acestuia fiind că acolo nu s-a aflat şi nepotul de 8 ani, pentru că cine ştie ce s-ar fi putut întâmpla. „Pe baba mea a lovit-o chiar peste faţă. Era în pat şi i-a căzut tavanul în cap, i-a curs sânge, dar a avut noroc că era sub pătură. Bucata a mai mare s-a desprins şi a căzut chiar lângă sobă, unde, de regulă, stă un nepot şi sparge nuci. Acum a rămas în podeaua de lemn o gaură de vreo 3 centimetri. Bine că nu a fost copilul acolo”, spune Ion Popescu, un bătrân care spune că nu pleacă din Seciurile şi de-ar fi să vadă casa cum pică pe el.

Calcule pentru evacuare

Cazurile de acest gen încep să fie tot mai multe în ultima vreme. Oamenii care au rămas în casele lor şi-au renovat locuinţele, au încercat chiar să le consolideze, după ce terenul dădea semne de stabilitate, dar, acum lucrurile sunt din nou în mişcare. „Am făcut şi stâlpi de sprijin, am zugrăvit şi interior şi exterior, am pus gresie, am crezut că avem casa aranjată. De câteva zile crapă iarăşi şi stăm cu teamă. Ştim ce am păţit în 2006 şi nu mai vrem să se întâmple aşa ceva”, spune o vecină a lui Ion Popescu, iar declaraţii de acest gen pot fi aflate de la mai mulţi localnici.

Până ieri situaţia nu era cunoscută în mod oficial autorităţilor din Târgu Jiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj aflând de la jurnalişti despre problemele din casele de la Seciurile. Ion Călinoiu a reacţionat prompt, spunând că va propune o evacuare a celor aflaţi în pericol, lucru care, teoretic, a mai fost discutat şi în 2006. „Zona de acolo este una de risc maxim şi nimeni nu ar trebui să mai stea în acele case. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ar trebui să-i evacueze pe oameni de acolo pentru a-i proteja, iar eu am de gând să fac o astfel de propunere în prima şedinţă pentru că alunecările în zonă s-au reactivat şi nu vreau ca viaţa vreunei persoane să fie pusă în pericol”, a menţionat Călinoiu.

Acesta afirmă că zona are nevoie de fonduri guvernamentale pentru a fi consolidată, Consiliul Judeţean alocând anul trecut un milion de lei pentru a consolida o porţiune afectată de alunecările de teren. „E nevoie de un studiu mai amplu, de consolidare a întregului perimetru de acolo. Trebuie făcute lucrări de îmbunătăţiri funciare, chiar dacă nu vor mai sta oameni acolo. Există o exploatare minieră în zonă şi, evident, trebuie să asigurăm activitatea acesteia”, mai spune Călinoiu. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj afirmă că localnicii din Seciurile se pot muta în casele pe care autorităţile le-au construit în două locaţii, în comuna Albeni şi în satul Cojani din oraşul Târgu Cărbuneşti.

Aşteaptă bani de la Guvernul Ponta

Prefectul Ion Claudiu Teodorescu a avut o discuţie pe această temă cu primarul Liviu Cotojman, căruia i-a cerut un raport cu privire la situaţia de la Seciurile. Primarul, la rândul său, spune că le-a pus oamenilor în vedere de mai mult timp că stau într-o zonă periculoasă şi că trebuie să se mute, dar până acum nimeni nu i-a putut obliga pe aceştia să îşi refacă viaţa într-o zonă fără pericole de acest gen. Prefectul Teodorescu i-a cerut edilului din Roşia de Amaradia ca în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă să fie analizată situaţia din satul Seciurile şi propuse măsurile prin care să fie evitate orice pericol pentru localnicii din satul Seciurile. „Nimeni din rândul autorităţilor locale nu m-a informat despre existenţa vreunor probleme majore în zonă. Eu am fost marţi la Seciurile pentru a vedea o alunecare de teren produsă la un drum judeţean. Desigur, în cazul în care vom constata, nu vom lăsa să fie pusă în pericol viaţa niciunei persoane”, afirmă prefectul.

Teodorescu declară că aşteaptă un raport al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, care să fie discutat în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, comitet care, la rândul său, va înainta propriile concluzii către Guvern. „Vom face demersuri împreună cu Consiliul Judeţean pentru a obţine fonduri de la Guvern şi vom solicita nu doar pentru zona Seciurile, ci pentru mai multe localităţi din imediata vecinătate a graniţei cu judeţul Vâlcea. Avem alunecări active în momentul de faţă la Alimpeşti, Bustuchin, Logreşti şi Seciurile şi problemele sunt destul de multe pentru a rezolva doar cu fonduri locale”, menţionează prefectul.

Drum parţial închis

Circulaţia pe drumul judeţean ce face legătura între centrul comunei Roşia de Amaradia şi satul Seciurile a fost afectată şi ea după ce o porţiune din şosea a rămas suspendată în aer pe zeci de metri, pe un sens de mers. Pământul a luat-o la vale şi sub şosea s-a format o prăpastie, copaci de 10-15 metri înălţime fiind purtaţi în prăpastie şi 50-60 de metri. Ieri drumarii din subordinea Consiliului Judeţean au mers în zonă şi au delimitat zona circulabilă de cea cu pericol, instalând un parapet metalic de protecţie, asta după ce, timp de câteva zile jandarmii şi poliţiştii locali au stat aici şi i-au avertizat pe şoferi cu privire la pericolele la care se expun.

„A fost nevoie să stea câte un jandarm sau poliţist local la locul unde începea alunecarea de teren pentru că dacă betonul din carosabil a rămas suspendat în aer exista riscul să vină cineva care nu cunoaşte problemele de aici şi să meargă cu maşina pe acolo. Acum retragem jandarmii pentru că au venit cei de la Drumurile Judeţene şi au delimitat cu stâlpi şi bandă metalică sensul pe care se mai poate încă circula. Dacă va fi şi acesta afectat satul Seciurile va rămâne izolat de restul comunei”, declară edilul localităţii.

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: