Aleșii județului – case noi, conturi doldora și afaceri bănoase în 2013!

Declarațiile de avere făcute publice în aceste zile de către Consiliul Județean arată într-un mod cât se poate de categoric faptul că mulți dintre aleșii gorjenilor au depășit criza cu bine, dacă aceasta s-a manifestat cumva și la ei. Mulți dintre aceștia au în continuare aceleași case, mașini și terenuri ca și în anii trecuți, dar cel puțin o treime din cei 32 de aleși au ieșit cu mult pe plus în anul 2013, unii având nevoie de mult spațiu pentru a putea scrie pe formularele tipizate proprietățile pe care le-au strâns.

De departe liderul PDL Gorj, Dan Vâlceanu, rămâne cel mai de succes om de afaceri ajuns în Consiliul Județean. La fel ca și anul trecut firma sa, dar și cea a mamei sale, au derulat aproape 20 de contracte cu Complexul Energetic Oltenia, Rominex Mining Engeneering SA Rovinari și Trefo SRL fiind binecunoscute pe piață de ani de zile. Astfel, RME a derulat cu CEO trei contracte de circa 200.000 de lei, în total, în timp ce Trefo a dus greul, având 16 contracte cu o valoare cumulată de circa 5 milioane de lei. La RME Dan Vâlceanu deține acțiuni de 1,2 milioane lei, la o altă firmă, Remont SRL Fărcășești având acțiuni de 540.000 de lei. Liderul PDL Gorj mai are încă o firmă, Rewodase SRL Târgu Jiu, la care capitalul social e de doar 200 de lei. Închirierea unei hale industriale în Timiș i-a adus acestuia anul trecut venituri de peste 251.000 de lei, ca director economic la firma sa el având venituri puțin mai mari de 20.000 de lei. Anul trecut acesta nu a mai investit în imobiliare, ultimele achiziții de terenuri fiind făcute în 2012.

De o grămadă de contracte cu instituții de stat a avut parte anul trecut și liberalul Gheorghe Orzan. Firma sa a instalat în special sisteme de televiziune cu circuit închis sau sisteme de pază, la unele instituții fiind asigurat și service-ul informatic, sumele din contracte nefiind mari. Până în câteva mii de lei a luat firma liberalului din cele circa 30 de contracte făcute publice, printre beneficiari fiind primării și licee din județ, dar și instituții publice ca Ambulanța, Termocentrala Rovinari sau Centrul Municipal de Cultură și Artă ”Constantin Brâncuși”.

Moșierii din CJ

Pământul i-a interesat dintotdeauna pe politicieni, fiind considerat o investiție sigură, indiferent de vremuri, fiul primarului din Rovinari, Dorin Filip, băgând bani și anul trecut în terenuri din apropierea municipiului Târgu Jiu. Robert Filip, vicepreședinte al PPDD Gorj până la dizolvarea conducerii filialei, a băgat banii în 2013 în cinci suprafețe forestiere existente pe raza comunei Dănești. Cea mai mare dintre ele are 1,7 hectare, iar cea mai mică e de 1800 mp. Achizițiile juniorului au început în 2007, cu fânețe la marginea Târgu Jiului și au continuat în 2012 și 2013, anul trecut tânărul politician cumpărându-și și un Hyundai Santa Fe, el având în derulare, din 2007, un credit bancar de 45.000 de euro, luat pe o perioadă de 25 de ani. Ca manager de firmă, Filip își dă o leafă demnă de toată mila, puțin peste 8000 de lei pe tot anul trecut, dar el a câștigat din chirii, două spații asigurându-i peste 7000 de euro, un al treilea fiind pus la dispoziția chiriașului contra a peste 5000 de lei. Lovitura anului a dat-o însă Filip Junior vânzând în 2014 un spațiu comercial de circa 100 mp cu 90.000 de euro, ceea ce explică și colecția de ceasuri și bijuterii de circa 19.000 de euro pe care o deține consilierul județean.

Liberalul Victor Banța a moștenit anul trecut două curele de pădure cu o suprafață de circa 2 hectare, una dintre ele fiind pe muntele Straja, la Obștea de Moșneni Suseni. Fostul prefect a mai moștenit și în anii trecuți alte suprafețe mici de teren, având în total vreo opt bucăți de pământ și pădure cărora trebuie să le ducă grija la fel ca și celor câteva sute de acțiuni moștenite la opt fabrici de prin țară, pachetele respective fiind, de asemenea, de valoare mică. Cu vreo cinci parcele moștenite în 2011 figurează și social-democratul Gheorghe Milosteanu, suprafața terenurilor pe care acesta le are la Polovragi nefiind una mare. Din salariul său, de peste 23.000 de lei, ca șef la un centru de protecție a minorilor, și cel al soției, de peste 52.000 de lei, ca angajată la Registrul Comerțului, alesul PSD a reușit să își pună anul trecut în două conturi peste 12.000 de lei, la care se mai adaugă  peste 148.000 de lei într-un cont deschis în 2008 și alimentat și anul trecut cu diferite sume de bani. În 2012 Milosteanu și-a deschis alte două conturi, în care are circa 50.000 de lei, iar din 2008 are un alt cont, cu peste 37.000 de lei.

Salariile lui Maioreanu și conturile lui Neață

Pentru alegătorii convinși că atunci când votează cu PSD sau cu PPDD aleg niște politicieni sărmani, care le plâng de milă, sunt bune de studiat și declarațiile de avere ale lui Andrei Maioreanu și Gheorghe Neață. Primul, un social-democrat mai puțin vizibil de când partidul e la putere, a încheiat anul trecut afacerea vieții, vânzând terenul și spălătoria auto pe care le deținea în apropiere de fostul Interex cu suma de 66.000 de euro, tot anul trecut Maioreanu luând un credit bancar pe cinci ani în cuantum de fix 99.704,45 lei…

Surpriza în privința sa vine în momentul în care cineva se apucă să îi citească lunga listă cu venituri salariale din 2013, lista fiind și dovada că, deși a rămas pe tușă la un moment dat, când cu restructurările la Hidroelectrica, social-democratul s-a redresat repede. Astfel, de la Hidroelectrica Târgu Jiu, Maioreanu a încasat anul trecut peste 23.000 de lei, iar de la Hidroelectrica Serv SA, ca director general adjunct, aproape 50.000 de lei. Funcția de membru în consiliul de supraveghere la Transelectrica i-a adus acestuia venituri de 21.000 de lei, la fel cât a câștigat ca „inginer principal specialist” la Porțile de Fier I.

Lista cu lefuri a lui Maioreanu mai include peste 11.000 de lei de la președinția secției de handbal a Clubului Energia și peste 9.000 de lei din indemnizația de consilier județean. Soția lui Maioreanu a lucrat și ea ca referent de specialitate la Hidroelectrica SA Târgu Jiu, dar și la Porțile de Fier I, având venituri de circa 30.000 de lei. Fiica lui Maioreanu a lucrat și ea anul trecut la Ministerul pentru Societatea Informațională, apoi la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică și, în cele din urmă, la Ministerul Fondurilor Europene, veniturile sale totale fiind de circa 20.000 de lei.

Dacă vreți să aflați veniturile totale ale consilierului PSD nu aveți decât să folosiți un calculator pe care, dacă tot îl aveți la îndemână îl puteți utiliza și pentru a însuma banii din conturile doctorului Gheorghe Neață. Chirurgul devenit politician are din 2006 un cont cu peste 326.000 de lei, an în care și-a mai deschis alte trei conturi. Unul dintre ele este in lei și are suma de peste 54.000, un altul cu peste 1100 de euro și altul cu aproape 5400 de dolari. În 2006 Neață a scos probabil toți banii de la ciorap și i-a mai pus în alte două conturi, la o altă bancă, într-unul având peste 30.000 de lei, iar în celălalt aproape 4500 de dolari. Ca să fie treaba treabă, în 2008 medicul a devenit clientul unei alte bănci, în al cărei cont a depus alți 180.000 de lei, veniturile sale de la Spitalul Județean fiind de peste 98.000 de lei anul trecut, la care se mai adaugă peste 82.000 de lei din partea soției, care este asistent medical la aceeași unitate de stat.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: