Alianţa lui 60%?!

S-a legat dreapta cu stânga şi nodul l-au făcut conservatorii. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe actul de căsătorie că am şi fost anunţaţi că vor câştiga alegerile cu cel puţin 60%. Băieţii şi-au însumat procentele din sondaje comandate pentru fiecare din cele două partide PNL şi PSD că PC nici nu contează decât ca televiziune şi le-a ieşit 60%. Nu s-au gândit o clipă că ce  le era destinat separat nu mai este valabil împreună. Cine ar fi vrut să voteze cu liberalii lui Antonescu nici mort nu va pune ştampila pe oamenii lui Iliescu. Dacă alianţa asta va pierde din voturi va fi tocmai din cauza electoratului liberal care în marea lui majoritate a ales acest partid ca să scape de comunişti.

Dinspre electoratul lui Iliescu şi al partidului său nu-mi fac grijă că el va vota cu oricine le promite pensii mari, muncă puţină şi un sistem de pile şi relaţii impecabil. Nu zic că sistemul de care aminteam n-a funcţionat şi nu funcţionează şi la celelalte partide, dar la PSD a atins perfecţiunea. De cealaltă parte a eşichierului politic eliberat de liberali, care s-au dus cu totul către stânga lui Iliescu, cel care în viaţa lui n-a visat că-i va înghiţi vreodată pe duşmanii săi de moarte, se va situa PDL-ul şi oamenii lui Oprea. Ultimii, oameni proveniţi din structuri militare, de o anumită formaţie soldăţească, cu orgolii şi grade mari pe umeri nu prea au alternativă pentru alegerile de anul viitor dacă nu se lipesc de democrat-liberali chiar dacă nu vor merge să-şi declare dragostea la Tribunal.

Şi la alegerile viitoare jocurile vor fi făcute tot de UDMR, iar jocul ungurilor va fi previzibil abia după congresul care va instaura o nouă echipă la conducere. Foarte probabil ca şeful ungurilor şi urmaşul lui Marko va fi Hunor, personaj pregătit cu grijă de preşedinte, pe parcursul mai multor ani. Dacă maghiarii, consecvenţi politicii lor de 21 de ani, îşi vor urma drumul atunci le va fi mult mai uşor lângă PDL şi oamenii lui Oprea decât lângă PSD şi PNL. Zic asta pentru că deocamdată ungurii din alianţa cu PDL au obţinut maximum posibil, dar s-au şi ţinut de cuvânt şi au menţinut guvernul Boc la putere. Lângă un PSD flămând până la leşin şi un PNL rău până la epuizare alături de un Voiculescu, care va trage sforile în spatele celor doi tinerei nu au şanse multe să mai prindă şi ei ceva.

Din toată tevatura iscată, liberalii riscă cel mai mult chiar aducerea partidului în zona lipsei de interes a propriului electorat. Singurii care nu riscă nimic sunt conservatorii lui Voiculescu cărora nu poate decât să le scadă ratingul că de procente nu poate fi vorba la ei.

După congresul democrat-liberalilor din primăvară se va vedea ce vrea acest partid, care cu toate înjurăturile ne-a trecut pe malul celălalt al crizei de unde putem să ne întoarcem sau putem să mergem înainte. Dacă garda veche va câştiga alegerile interne din partid atunci orice alianţe sunt posibile şi există  posibilitatea unei majorităţi care să-i confere dreptul de a guverna evident cu alt premier decât cel de acum, care a luat destule şi peste mâini şi peste picioare şi uneori şi peste ochi. Dacă le va pierde, partidul va pierde şi alegerile parlamentare pentru că indiferent câte genţi „Viton” ai avea în campanie electorală îşi trebuie şi creier şi ....organ.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: