Alstom Power depune astăzi oferta pentru modernizarea grupului 6

Modernizarea grupului energetic nr. 6 din cadrul Complexului Energetic Turceni este tot mai aproape de a deveni un fapt. După ce luni întregi s-a tergiversat depunerea ofertelor, consorţiul Alstom Power prezintă astăzi oferta Complexului Turceni în vederea realizării lucrării. Conducerea complexului este optimistă şi speră ca oferta să fie conformă şi corespunzătoare, altfel modernizarea ar mai întârzia încă vreo patru luni.

Conducerea Complexului Energetic Turceni are mari speranţe ca de data aceasta să nu mai fie nici un impediment în adjudecarea lucrării. În fapt, dacă şi oferta aceasta se dovedeşte a fi neconformă, s-ar întârzia foarte mult cu finalizarea investiţilor de mediu, un lucru extrem de grav pentru complex. „Avem două variante, ori este conformă şi încheiem contractul ori nu este bună, se respinge şi se va face o nouă licitaţie. Sperăm că va decurge totul bine, că nu vor fi probleme mai ales că am negociat toată partea tehnică, deci nu are ce să nu corespundă. Dacă se întâmplă totuşi să nu fie corespunzătoare, probabil se va mai amâna cel puţin patru luni până la organizarea unei alte licitaţii”, a declarat Octavian Graure, directorul general al CE Turceni.

În cazul în care totul decurge bine şi se încheie contractul, Alstom Power s-ar putea apuca de treabă în cel mult o lună.

Costuri şi credite

Costurile lucrărilor de modernizare depăşesc suma de 200 de milioane de euro, bani proveniţi din credite bancare şi ajutoare de stat. Cea mai mare sumă de bani, respectiv 170 de milioane de euro, au fost împrumutaţi de la BERD, dar pentru că valoarea investiţilor depăşea 200 de milioane de euro, conducerea CE Turceni a obţinut şi un ajutor de stat de aproape 37 de milioane de euro. „În fapt, noi am luat 150 de milioane de euro de la BERD şi 20 de milioane de la Black See, o bancă condusă tot de BERD, în acelaşi acord. În 2010, am mai obţinut un ajutor de stat de aproape 37 de milioane de euro. Banii sunt în cont, în momentul în care începem lucrările putem să-i accesăm”, a declarat Octavian Graure.

Fostul director economic al CE Turceni, Ionel Manţog, cel care s-a ocupat de obţinerea ajutorului de stat, a mulţumit la vremea respectivă miniştrilor de atunci ai Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi Economiei, Adriean Videanu. Spre deosebire de creditul de 170 de milioane de euro, al cărui cost de rambursare este de 240 de milioane de euro, ajutorul de stat este nerambursabil.

Toate cele patru grupuri, modernizate şi ecologizate

Ionel Manţog a spus că toate cele patru grupuri au intrat în proces de modernizare: „Prin contractul de credit semnat cu JBIC Tokyo pentru acordarea celor 200 de milioane de euro necesare realizării instalaţiilor de desulfurare la cele patru blocuri care urmează să rămână în funcţiune la CE Turceni s-a prevăzut şi obligativitatea ca toate aceste grupuri să fie modernizare, astfel încât să li se asigure o durată de viaţă aproximativ egală cu cea a noilor instalaţii de desulfurare. Până la sfârşitul anului 2007, au fost asigurate fondurile şi modernizate grupurile de desulfurare la două grupuri energetice, iar la sfârşitul acestui an a început procedura de contractare a unui credit pentru realizarea modernizării la cel de-al treilea bloc energetic, respectiv nr. 6”.

Manţog a mai precizat că „deşi perioada 2007-2008 a fost o perioadă în care, după cum se ştie, condiţiile de creditare au fost facile şi avantajoase, totuşi, după mai bine de un an de negocieri cu BERD, contractul de creditare nu a fost finalizat şi semnat”.

Discuţiile cu BERD au fost reluate în luna martie a anului 2009 şi în luna iulie a aceluiaşi an contractul a fost şi semnat, pentru credite de 170 de milioane de euro, cu un consorţiu de bănci condus de BERD. Imediat după semnarea contractului cu BERD, s-a trecut la realizarea documentaţiei pentru procedura de achiziţie a execuţiei lucrării. Din cauza faptului că unul dintre cei doi posibili executanţi selectaţi care urmau să depună oferte financiare s-a retras, a fost prelungit termenul, pe 29 iulie fiind ziua stabilită pentru a depune oferta financiară de către consorţiul condus de Alstom Power.

OBIECTIV

Strategia energetică a Complexului Turceni prevede ca până în 2013 să rămână cu doar patru blocuri energetice, modernizare şi echipate corespunzător din punct de vedere al condiţiilor de mediu. Consorţiul Alstom Power are termen de finalizare a modernizărilor 34 de luni.

INVESTITOR

Grupul Alstom are mai mult de un secol de experienţă în proiecte de generare a energiei şi o cifră de afaceri de 20,9 miliarde de euro, cu un portofoliu de comenzi de 46,8 miliarde de euro. Grupul Alstom are 93.500 de angajaţi în întreaga lume, din care câteva sute în România. Alstom a pus în funcţiune la 13 iunie 2011, prima instalaţie de desulfurare a gazelor de ardere din Romania,  la blocul Energetic 3 de la Rovinari.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: