Alunecări de teren pe bandă rulantă în Gorj

O comisie de la Prefectura Gorj va merge azi la Crasna, acolo unde mai multe locuinţe din satul Dumbrăveni sunt în pericol după ce o alunecare de teren s-a reactivat şi din cauza mişcării pământului casele s-au fisurat. Şi drumul judeţean care străbate localitatea a fost afectat. În prezent se circulă doar pe un singur sens de mers. Autorităţile locale speră să obţină fonduri de la Guvern pentru a face consolidările necesare. În aceeaşi situaţie sunt şi locuitorii din Roşia de Amaradia, Negomir şi Vladimir.  

Din cauza ploilor căzute în ultima vreme, o alunecare de teren mai veche s-a reactivat în satul Dumbrăveni al comunei gorjene Crasna. A afectat drumul judeţean 665C Crasna-Dumbrăveni, care s-a surpat, făcând imposibilă desfăşurarea circulaţiei pe ambele sensuri. „Ea s-a reactivat acum o lună şi jumătate din cauza ploilor, intemperiilor şi terenului care se duce în spre pârâul Sunătoarea. Nu numai această falie de drum afectează acest capăt de sat, mai este o falie înspre răsărit, care afectează vreo cinci gospodării. Cetăţenii sunt disperaţi”, a comentat viceprimarul din Crasna, Dumitru Blându.

Nu şi-au putut asigura casele

Oamenii spun că a fost făcută o consolidare a drumului în urmă cu câţiva ani, însă a fost făcută de mântuială. Mai multe locuinţe sunt în pericol să se prăbuşească din cauza fisurilor provocate de mişcarea terenului. Localnicii afectaţi de alunecările de teren spun că şi companiile de asigurări au refuzat să le întocmească asigurarea locuinţelor din cauza fisurilor existente. „A plecat gardul în toate părţile, erau blănile la acelaşi nivel, acum l-am legat cu sârmă să nu cadă. La casă nu avem ce să-i mai facem, fisurile le mai poţi repara, dar s-a distanţat zidul. Casa nu am asigurat-o. Nu au mai vrut cei de la asigurări când au văzut crăpătura” , a spus un localnic.

La Roşia, sătenii nu-şi părăsesc locuinţele

Nici la Roşia de Amaradia situaţia nu este una mai bună. 15 locuinţe sunt în pericol să rămână izolate după ce drumul a devenit aproape impracticabil, două case sunt în pericol de a se prăbuşi în orice moment, iar trei stâlpi de înaltă tensiune sunt aplecaţi aproape de pământ. “Se mişcă pământul, trebuie să ajungă o echipă de la Electrica pentru că trei stâlpi sunt într-o poziţie de prăbuşire şi există pericolul să fie rupţi de la suprafaţa terenului. Soluţia ar fi să plantăm stâlpi de lemn.  Două case sunt afectate aproape 100%, nu există nici o cameră care să le ofere siguranţă celor două bătrâne care locuiesc în acele case şi refuză să părăsească locuinţele. Drumul afectat şi el de alunecări este aproape impracticabil şi ar însemna să rupem 15 locuinţe de civilizaţie, altă cale de acces nu au”, a declarat Liviu Cotojman, primarul Roşia de Amaradia. 

La Vladimir apele s-au mai liniştit. Drumul afectat de alunecările de teren este practicabil, autorităţile locale aşteaptă finalizarea proiectului pentru a începe lucrările de reparaţii. “Se circulă bine la Frasinu, am asigurat cu indicatoare, lucrăm la proiect, de îndată ce vom termina cu el vom demara licitaţia pentru lucrări. Am primit cinci miliarde pentru aceste lucrări de consolidare a drumului”, a comentat Aurel Băcanu Vladimirescu,  primarul din Vladimir.  

Alunecări de teren sunt şi la Negomir, unde Guvernul a alocat fonduri pentru construcţia unui zid de sprijin pentru a împiedica pământul să ajungă la două locuinţe.



Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: