Lăutarii din Gorj, profesori pentru o americancă îndrăgostită de doine!

Doina românească, înscrisă în patrimoniul imaterial al UNESCO din 2009, a stârnit interesul unei americance care a venit la sfârşitul săptămânii trecute în Gorj tocmai pentru a studia acest gen de muzică. Studentă la Yale, Sarah Larsson cântă alături de două colege ale sale în trupa Nightingaletrio, o formaţie care interpretează în special melodii din zona Balcanilor, acum venind rândul doinei noastre pentru a fi studiată şi interpretată peste Ocean.

Sarah Larsson a fost până acum în Ucraina, în Bulgaria, Bosnia Herţegovina şi Serbia, vineri dimineaţa plecând singură din Belgrad la volanul unei maşini închiriate, după-amiază ajungând la Pârâul de Pripor pentru a-i cunoaşte pe artiştii de aici. A luat mai întâi legătura cu profesorul Speranţa Rădulescu de la Bucureşti, o somitate în domeniu, care i-a recomandat, prin e-mail, locaţiile în care ar putea merge pentru a studia doina, Pârâul de Pripor fiind una dintre locaţii şi prima dintre opţiunile tinerei americance. Venită din Minneapolis, ea a povestit că prima dată a auzit o doină românească la un grup de români stabiliţi în oraşul său, după care lucrurile au evoluat în aşa fel încât ea să ajungă pe meleagurile noastre.

„Mărioară de la Gorj”

Însoţită de fostul director Viorel Gârbaciu de la Şcoala Populară de Artă şi de fiul acestuia, Iani, Sarah a avut doi ghizi de nădejde, ambii fiind buni cunoscători ai tarafurilor de lăutari de la noi din judeţ. Studenta de peste ocean le-a arătat lăutarilor noştri că, după experienţa similară din Serbia, a învăţat să cânte doine în limba sârbă, dorinţa sa fiind de a învăţa şi doine româneşti. Chiar dacă nu înţelegere româna, tânăra a mărturisit că s-a îndrăgostit de ritmurile noastre imediat după ce le-a auzit la românii din Minneapolis, întâlnirea ei cu lăutarii din Pârâul de Pripor arătându-i cât de bine este păstrată de către aceştia muzica autentică românească.

americanca_si_lautarii

„Iubesc muzica românească. Am început să o învăţ şi, după ce mă voi întoarce la Belgrad pentru a învăţa sârbeşte, voi reveni pentru a învăţa mai mult de la voi. Nu ştiu multe cuvinte în limba română, dar pot spune că, în America, noi nu avem aşa ceva pentru a putea aprecia. Oamenii de aici sunt foarte generoşi şi m-au ajutat să descopăr valorile tradiţionale, lucru pe care îl apreciez foarte mult”, a spus americanca, pentru ea lăutarii dând adevărate spectacole.

Gabi Enoiu sau Magdalena Cedoiu au fost doar câteva dintre cântăreţele care i-au dezvăluit americancei ritmurile tradiţionale, soţii sau nepoţii lor cântând cu vioara nu doar doine de-ale noastre, dar şi tangouri şi valsuri, reuşind să o impresioneze pe Sarah. „Venisem aici pregătită să stau jos, să notez şi să învăţ cântecele, dar am avut parte de un întreg concert, ceea ce este mai mult decât îmi doream”, a spus Sarah după ce a ascultat „Mărioară de la Gorj” sau „Trei în lume nu se poate”.

Visul american

Lăutarii au fost aşa cum îi ştie toată lumea de pe la petreceri, Sarah fiind uimită de primirea de care a avut parte. Artiştii noştri nu s-au supărat nicio clipă când au aflat că tânăra americancă le va fura meseria pentru a cânta cântecele lor peste Ocean, în concerte pe care americanii le savurează din plin, după cum arată înregistrările de pe internet cu trupa acesteia. „Poate o să ajungem şi noi pe la dânşii pe acolo dacă o să le placă de cum cântăm noi. Şi în Israel am ajuns după ce au venit să ne audă cântând. Ne-au luat CD-ul şi apoi ne-au chemat şi aşa au făcut şi în Elveţia şi la Viena, când ne-au chemat. Oamenilor le place cum cântăm şi de asta ne cheamă la ei”, a spus Magdalena Cedoiu.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: