Ambulanţele din Mătăsari există doar pe hârtie

Mătăsari este una din comunele judeţului care, cel puţin pe hârtie, are serviciu de ambulanţă. Dintr-un anumit punct de vedere, îl are şi în realitate, deoarece acolo există atât salvări, cât şi şoferi. Doar că nu există cadre medicale şi astfel că ambulanţele nu pot fi folosite, deoarece este ilegal să transporţi bolnavul fără medic şi asistent.

Un reporter Gorj TV a constatat deficienţele sistemului sanitar din Gorj chiar pe pielea lui. Acestuia i-a venit rău la Mătăsari, astfel că a fost chemată o ambulanţă prin serviciul 112. Iniţial i s-a promis că vine o ambulanţă de la Târgu Jiu, ceea ce a fost de natură să îl mire, ştiut fiind că la Mătăsari este serviciu de specialitate. În final, pacientul a fost luat de o ambulanţă care era în drum de la Motru şi care venea la o altă solicitare din Mătăsari. Aţi înţeles bine, pe targă era deja un pacient şi a mai fost înghesuit unul. „Au fost două solicitări în acelaşi timp din Mătăsari. Pentru că în localitatea în cauză sunt ambulanţe, dar nu sunt medici, şi fără cadre medicale ambulanţierul nu poate interveni, am gândit că fiind o urgenţă decât să aştepte până vine ambulanţa de la Târgu Jiu mai bine să fie transportată împreună cu un alt pacient“, precizează Ana Duma, medic Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj.

Urgenţele din Motru, asigurate de medicii din Târgu Jiu

În timp ce ambulanţa de la Motru transporta doi pacienţi din Mătăsari, la Motru nu mai era disponibil nici un alt echipaj, deoarece restul lumii era în concediu medical. Astfel, dacă intervenea o urgenţă, ar fi trebuit trimisă ambulanţă de la Târgu Jiu, ceea ce înseamnă că s-ar fi pierdut zeci de minute pe drum. „Am fost solicitaţi pentru a transporta la Târgu Jiu o pacientă din Mătăsari care a căzut, între timp mi s-a spus că, de fapt, trebuie să iau din Mătăsari doi pacienţi. La Motru nu a mai rămas alt echipaj, astfel dacă ar fi fost o urgenţă era trimis un echipaj de la Târgu Jiu”, spunea asistenta de pe ambulanţă.

Jana Prejbeanu: „Într-adevăr, e o problemă, dar nu am ce face“

Directoarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, Jana Prejbeanu, spune că viaţa locuitorilor din Motru şi Mătăsari este pusă în pericol din vina salariaţilor care au fost nevoiţi să intre în concediu medical.“ La Motru nu am echipaje din cauză că au intrat foarte mulţi în concediu medical, iar la Mătăsari  într-adevăr e o problemă dar nu am ce face”, spune aceasta.

Acuze aduse de liderul ambulanţierilor

Cristi Aldescu, liderul de sindicat al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Gorj, acuză conducerea SAJ de dezinteres pentru viaţa oamenilor. Jana Prejbeanu, directoarea Serviciului de Ambulanţă Gorj, în loc să încerce să găsească o soluţie, vrea să desfiinţeze centrul de permanenţă de la Mătăsari, spune acesta. „A transformat trei posturi de medic în posturi de asistent medical în condiţiile în care, în această perioadă, Ministerul Sănătăţii permite doar angajarea de medici, restul posturilor fiind blocate. Conform legii, ambulanţa trebuie să ajungă la locul solicitării în maxim 15 minute, în condiţiile în care la Mătăsari ambulanţa vine tocmai de la Târgu Jiu, legea nu poate fi respectată”, spune acesta.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: