Amenzi și avertismente pentru firme de construcții din Gorj

13 firme de construcții din Gorj au fost verificate în ultimele trei luni de inspectorii de muncă, în cadrul unei Campanii Naționale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la angajatorii cu activitate în domeniul construcțiilor, inițiată de către Inspecția Muncii.

Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului securitate și sănătate în muncă au controlat 13 angajatori, în urma cărora au fost aplicate 12 amenzi contravenționale în cuantum de 52.000 de lei, 3 avertismente și dispuse 21 de măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Inspectorii au constatat că echipamentele de muncă sunt utilizate fără sisteme de protecţie colectivă, fără balustradele solide, suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară, fără platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime.

Lucrătorii nu utilizează echipamentele individuale de protecţie corespunzătoare (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci).

  Angajatorii nu au asigurat condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său (la angajare/la schimbarea locului de muncă sau la transfer/la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent/la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru/ la executarea unor lucrări speciale).

De asemenea, în perioada 01-11.10.2021, inspectorii de muncă au controlat 45 de angajatori cu privire la respectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, fiind dispuse 9 măsuri de intrare în legalitate.

„Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj atrage atenția atât angajatorilor, cât și angajaților cu privire la importanța respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector- șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Vizualizări: 2,777

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: