Amenzi uriaşe la o săptămână de la aplicarea noului Cod al muncii

Noul Cod al muncii, ce a intrat în vigoare la 30 aprilie, nu i-a speriat deloc pe agenţii economici care erau obişnuiţi să desfăşoare activitate cu persoane angajate „la negru”. În prima săptămână de când noul cod al muncii este în vigoare, inspectorii de muncă au aplicat amenzi uriaşe, aproape un miliard de lei vechi. Au fost efectuate 34 de controale în domeniul relaţiilor de muncă fiind depistaţi nu mai puţin de opt angajatori care aveau angajaţi fără carte de muncă.

Noile reglementări aduse de Codul muncii s-au dovedit a fi neinteresante pentru opt angajatori din Gorj care au fost depistaţi de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj folosind angajaţi fără forme legale de angajare. Aceştia au scăpat însă de închisoare pentru că doar un angajator avea două persoane angajate la negru, sancţiunea cu închisoarea putând fi aplicată doar în cazul în care sunt depistaţi mai mult de cinci persoane fără carte de muncă. „Au fost efectuate 34 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi opt angajatori care utilizau muncă la negru” având nouă persoane fără forme legale de angajare. Au fost aplicate opt sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 90.000 lei”, a declarat George Romanescu, inspector şef al ITM Gorj. În total, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost aplicate amenzi în valoare de 97.500 lei.  Îngrijorător este faptul că şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă au fost găsite nereguli mai mari ca niciodată. Şi aici au fost aplicate 60 de sancţiuni în cuantum de mai bine de 41.500 lei.

TERMEN

ITM Gorj dă termen data de 31 mai celor 700 de angajatori din Gorj care nu s-au prezentat în vederea ridicării carnetelor de muncă ale salariaţilor din subordine precum şi achitarea obligaţiilor fiscale din comisionul datorat.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: