Americanii plantează castani la Gorj

Castanii din Tismana sunt pe cale de dispariţie după ce au fost afectaţi de cancerul de castan. O firmă americană se va ocupa plantarea a mai multor puieţi de castan.

Circa 100 de hectare de castani din zona Tismana au fost afectaţi de boala denumită cancerul castanului. Această boală distruge an de an mari suprafeţe de plantaţii. Pentru a întineri zonele din Tismana, unde castanul este preponderent, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj a luat măsuri şi a contractat o societate româno-americană care se va ocupa cu aducerea şi plantarea de puieţi de castan. „În România această boală este una necunoscută, de aceea am hotărât să apelăm la o societate care are o mare experienţă în acest domeniu şi va trebui să plantăm noi puieţi de castan, pentru a stopa apariţia acestei boli”, a precizat Elisabeta Juveloiu, director Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj.

Indiferent că aceşti arbori aparţin de domeniul statului sau se află pe proprietăţi private, toate suprafeţele vor fi recondiţionate de către Agenţie.

Un arbust care este pe cale de dispariţie este şi jneapănul. În acest sens se va pregăti reamenajarea a 25 de hectare în Muntele Oslea, habitat deteriorat din cauza crescătorilor de animale care au efectuat multe defrişări în acea zonă pentru a crea cât mai mult păşuni. Conform reprezentanţilor APM Gorj acest lucru a fost influenţat şi de subvenţiile acordate de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) care oferă subvenţii pentru suprafeţele de păşuni. Cu cât acestea sunt mai mari, cu atât subvenţia este mai mare.

„Mulţi au defrişat habitatele de jneapăn pentru a avea păşunea cât mai mare pentru a putea beneficia de subvenţii mai mari de la APIA. Acum trebuie să populăm zona iar. Va dura cinci ani pentru a se reface”, a mai spus Elisabeta Juveloiu.

Un alt habitat va fi protejat printr-un program de conservare. Este vorba de gândacul rosalia alpina. Specia este inclusă în anexele convenţiei de la Berna ca specie rară şi ameninţată cu dispariţia.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: