Amintirile academicianului Ion Paraschivoiu despre şcoala şi meleagurile Gorjului

Ion Paraschivoiu, preşedintele Academiei Româno - Americane, a ales libertatea în 1976 stabilindu-se în Canada. A ajuns unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă din lume, dintre cei născuţi în România, dar nu a uitat niciodată meleagurile natale din Ceaurul Gorjului. De aici începe povestea de luni seara de pe Gorj TV.

Specialist în Aviaţie încă din momentul în care se afla în ţară, Ion Paraschivoiu a obţinut titlul de doctor-inginer în aerodinamică încă din 1974 sub conducerea academicianului Elie Carafoli, cu teza asupra unei noi forme de aripă de avion cu geometrie variabilă, brevetată în România în 1973. A emigrat în Canada în mod ilegal, din partea statului comunist, în 1976.

A fost ales preşedinte al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe(ARA) încă din anul 1998. Din anul 1984 este profesor titular la "École Polytechnique" din Montréal. Cei care au curiozitatea să caute mai multe date despre profesorul gorjean vor afla că este printre primii specialişti pe această disciplină din lume, contribuţia sa ştiinţifică fiind apreciată pe toate continentele.

Ion Paraschivoiu s-a aflat în Gorj pentru o întâlnire alături de  colegii de la Liceul „Tudor Vladimirescu”, promoţia 1960, cât şi pentru a vizita satul natal, Ceauru, acolo unde s-a născut în 1942. Şcoala din Ceauru pe care a absolvit-o, este adevărat că pe atunci se afla într-o altă locaţie, a primit în prezenţa sa numele lui Antonie Mogoş, maestru în prelucrarea lemnului în urmă cu un secol şi cea mai cunoscută personalitate de pe aceste meleaguri. Savantul cu origini gorjene a lansat la Târgu-Jiu şi Băleşti o carte de versuri intitulată „Dor de ţară”.

În emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj” din 10 septembrie 2012 telespectatorii vor putea afla amănunte despre viaţa şi realizările lui Ion Paraschivoiu, povestite chiar de domnia sa, dar şi rememorări a unor clipe fericite din copilăria şi tinereţea sa. Emisiunea foloseşte ca locaţie Şcoala Generală Ceauru, unitate care a sărbătorit 45 de ani cu această ocazie.

Vizualizări: 349

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: