Amintirile unui veteran de 101 ani în vreme de război 

O poveste impresionantă de viață stă pe umerii unui bătrânel din Gorj, care a depășit 100 de ani. Constantin Bădescu este veteran de război, a fost pe front în cel de-Al Doilea Război Mondial și, în vară, împlinește 102 ani. Perfect lucid, își amintește ca și când a fost ieri, tot ce a trăit pe câmpul de luptă. Nu i-ar ajunge o carte să-și aștearnă viața.

Cât despre războiul din Ucraina, veteranul își dorește ”să fie pace, că în război a fost foarte greu”.


Constantin Bădescu este din comuna Aninoasa. A rămas orfan de mamă la doar 6 ani. A făcut parte dintr-o familie numeroasă, dar cu un sfârșit tragic. A avut cinci frați, iar patru dintre ei au fost uciși de gripa spaniolă. 

A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial și a povestit prin ce momente cumplite a trecut în acea perioadă.


”Tata a lăsat acasă patru copii și a mai găsit unul”

“Am fost fără mamă. Am fost orfan. Tata a fost împușcat în piept, l-au dus la spital la Moscova, unde a stat trei ani de zile. A lăsat patru copii acasă și a găsit numai unul. Două fete și un băiat, frații mei, au murit într-o săptămână din cauza gripei. Apoi m-au făcut pe mine”, a mărturisit Constantin Bădescu.


Amintirile de pe front sunt încă vii în mintea veteranului de război care va împlini, pe 1 august, 102 ani. Rememorează întâmplări de pe front, din Crimeea, când credea că o să piară. A reușit să se întoarcă în țară teafăr.


”Nu știam dacă mergem înainte sau înapoi”

Apoi nu și-a mai imaginat că va mai ajunge să mai fie contemporan cu un alt război, cel pe care-l trăim astăzi. Cu un nou conflict sângeros la granița cu România, între Ucraina și Rusia, bătrânul nu poate decât să spere că vom avea pace cât mai curând.


„Războiul a fost greu. Stăteam cu lunile în munți, în zăpadă până la brâu, în Munții Caucaz. A fost greu, greu. Mâncam o dată la trei zile mămăligă. Puneau foi de coceni peste noi, stăteam ca șobolanii. Puteam oricând muri. Nu știam dacă suntem cu rușii sau cu nemții. Se schimbau din mers lucrurile. Am stat în Crimeea o lună de zile încercuiți. De jur împrejur, era apă. Totul numai o apă. A fost foarte greu. Am venit acasă cu vapoarele, pe la turci. Într-o noapte, ne-a zis un general să mergem. Nu știam unde mergem, dacă mergem înainte sau înapoi. Ne-au urcat în sute de vase. Erau nemți, bulgari, români, israelieni. Umpleau vapoarele și ne duceau pe malul turcesc. Nu mă gândeam că mai prind vreun război”
Pe lângă vremurile grele pe care le-a trăit odinioară, Constantin Bădescu a cunoscut și fericirea are doi copii. Acum se bucură de nepoți și strănepoți.


În Gorj, mai trăiesc, astăzi, 11 veterani de război. 
De Ziua Veteranilor de Război, autoritățile le-au mulțumit pentru faptele lor eroice, pentru tot ce au făcut pe câmpul de luptă în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Galerie foto


Vizualizări: 3,368

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: