Icoana din dud și spiritul oltenesc

Madona Dudu este una dintre cele mai frumoase biserici din România. O găsiți la Craiova, în imediata apropiere a Muzeului de Istorie, aflat și el în centrul orașului.

Povestea acestei biserici este parcă povestea Olteniei, mereu lovită, dar întotdeauna învingătoare.

Pe locul unde astăzi este lăcașul de cult era acum câteva sute de ani un dud, la umbra căruia stăteau mulți dintre negustorii care veneau să își vândă marfa în Craiova.

Într-o zi, un negustor evreu, în timp ce stătea întins sub dud, a observat o lucire ca de aur printre ramurile copacului. Urcându-se în dud, a găsit o icoană minunată a Maicii Domnului. A luat-o cu el și a ascuns-o în podul unei case, cu gândul să o vândă. Peste câteva zile, evreul a mers în pod să ia icoana, pentru a se duce cu ea în târg, dar nu a mai găsit-o. A fost mâhnit, gândind că i-a furat-o cineva.

După o vreme, fiind iar la răscrucea în care era dudul sub care obișnuia să se odihnească, el vede din nou icoana, în locul unde o văzuse prima oară. A luat-o, a învelit-o într-o pânză și a plecat direct spre târg. Într-o clipă de neatenție, icoana a dispărut. După ceva vreme, a văzut-o din nou în dud, vorba s-a dus, lumea a început să vină să vadă minunea, iar boierul Chiriac Găianu, care avea terenul din zonă, fiind convins că este o minune a Maicii Domnului, hotărăște să construiască o biserică închinată ei, chiar pe locul dudului, iar icoana acesteia să o așeze în interior.

Mai întâi a fost o bisericuță din lemn, care nu a rezistat timpului. La jumătatea secolului XVIII, a fost zidită biserica "de la Dud", în stil brâncovenesc.

Între anii 1800-1801, întregul oraș va fi incendiat de către turcii lui pașa Cara Mustafa, conduși de pașa Pasvanoglu de Vidin. Bisericile au fost printre cele mai vizate clădiri, spre a fi distruse. Biserica Madona Dudu a fost și ea incendiată, astfel au pierit în flăcări jilțurile arhieresti, amvonul și mai multe sfinte icoane. Pictura a fost sever avariata, iar dependințele bisericii au fost arse până la pământ. Din incendiu a scăpat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Cutremurul din anul 1838 a dărâmat biserica până la temelie, vreme de șase ani ea fiind rezidită și împodobită în stil baroc. În 1913, biserica a fost din nou dărâmată, fiind reconstruită după război.

Această biserică a avut rol în acei ani și de spital, și de școală, printre elevii bursieri ajutați de această biserică fiind Nicolae Titulescu și Constantin Brâncuși.

Așa și cu spiritul oltenesc, care dăinue în timp, oricât de mult a fost lovit de-a lungul secolelor. Drept este că ne și batem între noi, atunci când nu ne lovesc alții, dar Oltenia este o zonă a României care a rămas cu un puternic curent naționalist, într-o strânsă legătură cu tradițiile, dar și bine ancorată în valorile creștine.

Vizualizări: 15,034

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: