Și-a dedicat întreaga viață sculpturii în lemn

Şi-a dedicat întreaga viaţă lemnului. Este vorba despre un bătrân din comuna gorjeană Peştişani. La aproape 90 de ani, gorjeanul încă nu a renunţat la meseria pe care o practică de zeci de ani şi încă îi mai încântă pe oameni cu sculpturile sale. De la obiecte de mobilier realizate în stil vechi până la porţi maramureşene, bărbatul pune suflet în fiecare creaţie.

El este Ceaureanu Gheorghe, bătrânul de 87 de ani din Peştişani. S-a apucat de sculptură încă din anul 1965, iar de atunci şi până în prezent gorjeanul nu a renunţat nicio clipă la această meserie.

”Toată viaţa doar asta am făcut. Am sculptat din 1965. Am învăţat de la un om care ştia bine să sculpteze. Din asta am trăit și nu îmi pare rău. Am fost și sunt cunoscut în localitate și nu numai, tocmai pentru că fac lucrări diferite”, a spus bătrânul.

Sculptorul gorjean spune că are comenzi în întreaga ţară, iar preţurile sunt pe măsura muncii depuse.

”Da! Am avut și am comenzi și din alte județe. Prețul diferă. Dacă faci o ușă sculptată, doar manopera este 600 de lei. Materialul este destul de scump”, ne-a mai spus bărbatul.

Sunt oameni în localitate care mai încă păstrează şi acum lucrări în lemn ale bătrânului. ”Păi suntem oameni ai zonei, ne place lemnul. Lemnul lucrează la intemperii, nu e ca plasticul. Plus de asta, este păcat să distrugem tradiția”, a spus o vecină a bărbatului.

Ceaureanu Gheorghe este considerat ca fiind o legendă a lemnului în localitatea sa. ”A fost maistru la Şcoala de Arte şi Meserii din Peştişani. A învăţat multe generaţii să prelucreze lemnul şi să-l sculpteze. Chiar dacă are o vârstă înaintată, încă mai lucrează. A lucrat şi pentru instituţii publice din localitate. Şi-a pus amprenta în localitate. Este o legendă”, a spus Cosmin Pigui, primarul din Peștișani.

Operele sale au ajuns şi la cele mai mari expoziţii din România. 

Vizualizări: 2,819

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: