Ana Blandiana, la Festivalul Internaţional „Tudor Arghezi”

Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” îşi deschide vineri porţile, fiind cel mai mare eveniment cultural din această primă parte a anului 2011. Reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale spun că festivalul se ridică la peste 36.000 de lei. Pentru un festival de talie internaţională însă, Consiliul Judeţean Gorj sprijină doar cu suma de 6.000 de lei constând în câteva premii. Potrivit directorului Centrului Judeţean de Cultură, Ion Cepoi, peste 60% din cheltuielile cu festivalul au fost suportate de organizaţii sindicale şi firme din Gorj.

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale ce se desfăşoară în judeţul nostru va reuni la Gorj personalităţi marcante din cultura unor ţări ca Azerbaidjan, Serbia, Bulgaria şi Turcia. Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi”, ajuns la cea de-a XXXI-a ediţie va aduce la Târgu Jiu pe Faxri Karimli, secretar general al Ambasadei Azerbaidjanului din România, Zdravko Kissiov, membru al Uniunii Scriitorilor din Bulgaria Miljurko Vukadinovici, secretar al Uniunii Scriitorilor din Serbia dar şi personalităţi din România cum ar fi Ana Blandiana, Gabriel Chifu, Dan Cristea. Festivalul va fi deschis oficial vineri cu vernisajul de pictură şi sculptură „Apă şi Foc” al lui Iordan Kissiov şi Cristian Ianza. Tot vineri va fi lansat şi volumul bilingv „Tudor Arghezi-11 poezii”, volum ilustrat de acelaşi Iordan Kissiov. „Sâmbătă la Sala Maură vor avea loc lansări de carte precum şi un moment aniversar al lui Gheorghe Grigurcu care va primi o plachetă din partea centrului.

60 de concurenţi

În total avem cam 60 de concurenţi din peste 30 de judeţe din ţară precum şi din Cernăuţi, Bucovina de Nord”, a declarat Ion Cepoi, directorul centrului de cultură. „Suma oricum este insuficientă pentru un astfel de festival. Contribuţia centrului este de 12.000 de lei, 6.000 de lei finanţare de la Consiliul Judeţean pentru unele dintre premiile mari, o parte din cheltuieli le suportă partenerii noştri. De altfel, 60% din cheltuieli au fost preluate de firme şi organizaţii sindicale care nu au dorit publicitate”, a declarat Ion Cepoi.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: