Analizele la Centrul de Transfuzii, mai ieftine decât la privat

Gorjenii preferă să-şi facă analizele medicale la cabinetele private deşi preţurile sunt mult mai mari ca cele de la stat. Tot mai puţini cetăţenii apelează la serviciile Centrului de Transfuzii Sanguine în ciuda faptului că preţurile analizelor sunt reduse cu mai mult de jumătate.

Foarte mulţi gorjeni trec pragul Centrul de Transfuzii Sanguine doar atunci când vor să doneze sau au nevoie de sânge pentru rudele sau apropiaţii lor bolnavi. Chiar dacă aici analizele pot fi efectuate la preţuri mult mai mici decât la cabinetele private, oamenii evită laboratorul instituţiei. “Deşi  preţurile analizelor efectuate de noi sunt foarte mici nu avem solicitări. Chiar şi tinerii care se căsătoresc preferă analizele la cabinetele private fără a se gândi la bani”, a declarat Maria Cazan, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Gorj.

Preţurile practicate de laboratorul instituţiei sunt: testul HIV -12,5 lei; grupa sanguină- 4 lei; RH- 4 lei; VDRL (testul efectuat pentru depistarea sifilisului)- 2,3 lei; Virusul C (identificarea hepatitei C)- 24,9 lei. Aceste preţuri sunt de două sau chiar de trei ori mai mici decât cele practicate de laboratoarele private.

De exemplu, la Bioclinica preţurile acestor analize sunt: testul HIV- 39 lei; grupa sanguină- 18 lei, RH- 17 lei; VDRL- 9 lei; Virusul C- 42 lei. De asemenea, Bioclinica a epuizat plafonul pentru analizele medicale gratuite şi chiar are programări până în luna martie, aşa că până în aprilie gorjenii neprogramaţi nu mai pot efectua aici decât analize medicale contracost.

În ceea ce priveşte Centrul de Transfuzii Sanguine se confruntă din ce în ce mai mult cu lipsa banilor. Resursele financiare câştigate din serviciile efectuate abia acoperă necesarul de materiale.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: