ANCHETĂ: 13 maşini de la Cariera Roşiuţa fără autorizaţie

Complexul Energetic Oltenia ia prima măsură concretă după accidentul de muncă grav petrecut acum două săptămâni la Cariera Roşiuţa, când o persoană a murit, iar alte 12 au fost grav rănite. Administraţia a decis scoaterea mai multor camioane de tipul celui implicat în accident, deoarece au probleme tehnice şi nu au autorizaţie. Contractul cu firma respectivă va fi reziliat.

La mai bine de două săptămâni de la accidentul de muncă de la Roşiuţa, verificările par că se mişcă, iar compania energetică este interesată să asigure siguranţa lucrătorilor. Purtătorul de cuvânt al CE Oltenia, Elena Zamfir, a declarat că dacă se va dovedi că maşina avea probleme, cei de la Complexul Energetic Oltenia vor rezilia contractul cu firma care a câştigat licitaţia pentru transportul minerilor.

„Deocamdată ne cârpim“

Comisia de anchetă din CE Oltenia a stabilit că 13 maşini nu au avizele necesare pentru a circula în carieră. Interesant este cum au luat licitaţia şi cum au funcţionat atâta vreme fără probleme. Fără probleme cu legea, pentru că probleme tehnice aveau. Directorul carierei, Ion Ghiga, a confirmat că au fost scoase din activitate un număr de 13 maşini, care nu aveau autorizaţie, dar aveau probleme tehnice. „Unele din motive tehnice, altele nu aveau autorizaţie. Unele erau expirate. Unele de dată recentă, altele de dată îndepărtată. Nu pot eu să vă spun.(...) Pentru rezilierea contractului nu suntem noi în măsură, titular de contract e Divizia Minieră“, a declarat acesta.

Directorul de la Roşiuţa a mai spus că aşteaptă o şedinţă la Divizia Minieră pe această temă şi acolo vor fi luate mai multe decizii. Până atunci, activitatea în carieră este mai grea. „Deocamdată ne cârpim, o luăm mai mult pe jos. Asta este situaţia. Dar pentru a avea un loc de muncă uiţi toate greutăţile pe care le întâmpini“, a explicat directorul.  

Raportul ITM, săptămâna aceasta

Romina Dochian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, a declarat că se va verifica activitatea poliţiştilor din Motru, vinovaţi că nu au depistat problemele tehnice ale autovehiculelor. „Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj a dispus efectuarea de verificări cu privire la aspectele semnalate atât în ceea ce priveşte existenţa inspecţiei tehnice periodice a autovehiculelor, cât şi cu privire la activitatea poliţiştilor din zona de competenţă”, a declarat aceasta.

Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, George Romanescu, dă asigurări că ancheta este una grea şi că nu se va lăsa doar cu sancţiuni. „În momentul de faţă, pe lângă această expertiză care a fost depusă, mai avem trei declaraţii luate de la trei persoane care au fost implicate în respectivul accident, urmând ca în termenul cel mai scurt, probabil săptămâna viitoare, Inspectoratul de Muncă să definitiveze respectivul dosar şi să-l trimită spre aprobarea Inspecţiei Muncii”, a spus George Romanescu.

BILANŢ

Accidentul de muncă a avut loc în data de 17 octombrie, iar în camion erau 13 persoane. Primele declaraţii au arătat că maşina a avut probleme tehnice.

Vizualizări: 220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: