Anchete la spital! Le-a murit fetiţa la naştere!

Anul 2016 a început cum nu se poate mai prost pentru secţia de nou-născuţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, după ce un bebeluş a murit cu doar câteva ore înainte de a fi adus pe lume. Mămica gravidă spune că a cerut ajutorul cadrelor medicale, dar, pentru că era noapte, asistentele nu i-au deranjat pe medici, medicii, la rândul lor, declarând că lor nu le-a raportat nimeni nicio solicitare de acest gen, ei fiind cei care au descoperit, de altfel, ieri dimineaţă, fătul mort în pântecele mamei.

Ramona Bădoiu Oiţă şi soţul său Cosmin au venit duminică la spital pentru a se asigura că acum, când i-a venit sorocul fetiţei lor de a fi născută, nu vor fi probleme, lucrul de care s-au temut cel mai mult întâmplându-se însă. Femeia, de 36 de ani, a încercat până acum să îşi facă o carieră, fiind jurist de meserie, aducerea unui copil pe lume la o vârstă considerată „înaintată” fiind un risc asumat, asta în condiţiile în care România e plină de adolescente minore care devin mămici înainte de a-şi termina liceul. Sarcina Ramonei a fost una fără probleme, dr. Adrian Tetileanu fiind cel care a monitorizat-o pe femeie timp de 9 luni. Soţul spune că nimic din ce i s-a întâmplat de duminică seara până ieri dimineaţă nu i s-a părut posibil vreodată, necazul lovindu-l însă tocmai când se aştepta ca la telefon să i se spună că naşterea a fost una fără probleme.

„Au fost duminică seara la ea şi pe la 7:30 – 8:00 au spus că sarcina decurge fără probleme, că fătul e bine poziţionat şi că nu am de ce să îmi fac griji. Pe zi ne trimiseseră să facem rost de o injecţie despre care cei de la farmacii ne-au spus că ei nu o mai vând de vreo şapte ani. Am venit la spital fără doza respectivă şi, până la urmă, au luat o doză tot de-a lor de la spital şi i-au făcut injecţia de sulfat de magneziu (n.r. – sare amară în limbaj popular). Injecţia i-a fost făcută pe la 10 şi jumătate spre 11 seara, iar efectul a fost în următoarele ore. Cred că acea injecţie a generat contracţii pentru că pe la 3:00 dimineaţa soţia mea se simţea tot mai rău. A mers din salon la o asistentă să îi ceară ajutor, iar asistenta i-a spus să se întoarcă în salon şi să aştepte. Nu a venit nimeni apoi să o vadă. Dacă acea doamnă mergea direct la domnul doctor şi îi spunea că pacienta are probleme poate că domnul doctor îi făcea cezariana şi era totul în regulă pentru că era o naştere la termen. Doamna asistentă a avut însă bunul simţ să nu îl trezească pe domnul doctor, iar pe soţia mea a lăsat-o în salon că nu e nicio problemă, de ce să îl deranjeze pe domnul doctor pentru niște dureri ale unei gravide?”, a spus Cosmin Oiță, soţia sa spunând familiei că o colegă de salon pe care o avea alături de ea a preferat luni să se mute la alt spital din ţară după ce a văzut că nu este băgată în seamă.

 „Atenţii”

Cei doi gorjeni care sperau să fie părinţi vorbesc şi despre „atenţiile” cu care trebuie să îi „trateze” pe angajaţii spitalului pentru a primi, la rândul lor, atenţia de care au nevoie pacienţii în asemenea ocazii. „Nu se uită nimeni la tine dacă nu dai plicul. Ai băgat plicul în buzunar imediat vezi cum ţi se face o injecţie, ţi se dă atenţia care ar fi normală şi altfel, dar, fără plic nu faci nimic. Am şi fost avertizat de colegi şi prieten să nu îmi aduc soţia să nască la Târgu Jiu pentru că risc foarte mult. Nu am crezut că voi avea un asemenea necaz pentru că, repet, 9 luni această sarcină a fost perfectă. Mi-am adus soţia aici pentru a naşte, iar acum, luni de dimineaţă, aflu că copilul pe care îl aşteptam pe lume a mort. Vedeam lucrurile astea la televizor şi în ziare, scrise de dumneavoastră, şi nu credeam că poate fi posibil aşa ceva. Acum voi lupta pe cât e posibil ca aşa ceva să nu se mai întâmple la Târgu Jiu. Nu poţi să ai o sarcină normală 9 luni de zile, iar cu o noapte înainte de a naşte prin cezariană să îţi moară copilul pentru că, într-un spital fiind, nu îţi acordă nimeni ajutor”, a spus tatăl îndurerat de cele întâmplate.

De la „nicio sesizare” la reclamaţii penale

Durerea prin care trec cei doi soţi l-a determinat pe Cosmin să meargă ieri şi să depună plângere la IPJ Gorj, azi urmând să facă acelaşi lucru la Parchet şi Spital. Direcţia de Sănătate Publică face şi ea propriile verificări, tatăl îndoliat fiind convins că are dreptatea de partea sa. Medicii de la Maternitate spun că gravida a fost monitorizată permanent, ei făcând tot ce a fost posibil de ei pentru a-i salva viaţa atunci când au descoperit fătul mort în pântece. „A avut un hematom retroplacentar, o complicaţie a sarcinii în ultimul trimestru de sarcină, pe care noi doar îl decelăm după simptomatologia clinică şi e tardiv. Noi am făcut tot ce a depins de noi pentru a salva viaţa mamei, pentru că acesta era riscul cel mai mare”, a menţionat dr. Dumitru Pătrăşcoiu.

Dr. Adrian Tetileanu, cel care a urmărit sarcina de la momentul zero până acum, a recunoscut că el a văzut-o pe pacientă duminică seara şi atunci nimic nu părea să dea vreun indiciu despre ce avea să se întâmple. „Duminică seara i-am făcut eu ecograf şi era în regulă. Dacă se vedea ceva se intervenea la rece. Nu poţi să operezi o pacientă care nu are contracţii, colul nu e modificat şi nu are scurgeri de lichid, decât dacă suspicionezi o problemă de urgenţă. Ea era într-o stare bună”, a menţionat medicul, conducerea spitalului deschizând totuşi o anchetă pentru a clarifica lucrurile, mai ales că părinţii cer acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Gheorghe Stanciu, spune însă că din acte reiese că gravida a beneficiat de toate îngrijirile medicale de care avea nevoie. „Eu am văzut foaia de observaţie şi scrie că a fost monitorizată toată noaptea, adică i-au făcut tot ce trebuie, conform uzanţelor pentru astfel de cazuri. Nu cunosc însă informaţia că a anunţat pe la ora 3:00 că i s-a făcut rău pentru că eu cunosc că nu a avut probleme. Eu cunosc că era monitorizată, iar dimineaţa a văzut-o cineva nu pentru că avea probleme, ci pentru că asta era uzanţa. Colegii au rămas uimiţi când au văzut că nu mai erau bătăi cardiace ale fătului şi au intervenit imediat”, a spus Stanciu, azi fiind aşteptate rezultatele necropsiei pentru a fi clarificate condiţiile care au generat decesul fetiţei aşteptate de Ramona şi Cosmin Bădoiu Oiţă.

Vizualizări: 432

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: