Angajaţii Centrului Bâlteni muncesc cu ziua pentru a se duce la serviciu

Peste 150 de angajaţi de la Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică pentru Adulţi Bâlteni nu şi-au primit banii pentru transport, hrană şi medicamente de la începutul acestui an. Asistenţii sociali au ajuns în situaţie de a muncii cu ziua pentru a putea veni la serviciu. Angajaţii nu înţeleg de ce pentru personalul TESA din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sunt bani, iar pentru ei nu.

Oamenii vor ajunge să nu-şi mai permită să vină la serviciu şi nu înţeleg de ce pentru personalul TESA sunt bani să primească primele de vacanţă, iar pentru ei nu. „Este groaznic. Nu ne-am putut imagina că vom ajunge vreodată în această situaţie. Lucrăm de zeci de ani aici, cu aceşti beneficiari şi nu am fost niciodată în această situaţie. După ce ne-au tăiat toate sporurile posibile şi am ajuns la salariile de le aveam acum patru ani, ne-au tăiat şi cei aproximativ 200 de lei pentru transport pentru că noi majoritatea facem naveta, cei 75 de lei pentru medicamente şi 98 de lei pentru hrană, că nu ne dau bonuri valorice, e un fel de alocaţie de hrană. Îşi bat joc de noi pur şi simplu. Cei care lucrează la birouri şi-au luat primele de vacanţă, iar noi stăm şi ne uităm. Am înţeles să nu sunt bani, dar pentru ei cum se găsesc. Noi lucrăm cu asistaţii, nu ei. Am rate neplătite de patru luni, mă execută silit acum, am copii în facultate care renunţă că nu mai am banii, sunt singura întreţinătoare da familie”.

„Mă duc să dau cu sapă ca să am bani de navetă”

Aceşti oamenii fac naveta de la zeci de kilometri distanţă şi au ajuns acum să muncească cu ziua la câmp pentru a avea bani să vină la serviciu. „Ne este ruşine să spunem că lucrăm la stat. După ce ies din tura de 12 ore, în loc să mă odihnesc mă duc să dau cu sapă ca să am bani de navetă. Am luat 40 de lei, asta e naveta pe o săptămână. Zilele trecute am fost la cules de ciuperci, le-am vândut şi am făcut rost de banii. Facem naveta şi pe datorie. Vorbim cu şoferii şi le dăm banii la salariu. Şi atunci cu se să mai şi rămâi. Nu avem salarii de zeci de milioane. Luăm aproximativ 750 de lei, din care trebuie să plătim bănci, utilităţi, să ne ţinem copii la şcoală, să mai şi mâncăm. Multe suntem întreţinătoare de familii, sau ne uităm în spinarea părinţilor care sunt pensionari”.   

Oamenii au cerut sprijinul liderului de sindicat pentru că nu mai pot suporta această situaţie. „Situaţia este critică. Aceşti oameni vor ajunge curând asistaţi sociali dacă se va continua aşa. Am pierdut sporuri, nu şi-au luat banii de navetă, hrană şi medicamente, în timp ce personalul TESA primeşte prime de vacanţă. Păi ori sunt bani, ori nu sunt, sau sunt numai pentru ei. Angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vor ajunge cazuri sociale.”, a declarat liderul Sindicatului Ambulanţa Cristi Aldescu.

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj cunosc situaţia însă susţin că primele de vacanţă le-au primit numai bugetarii. Mai mult decât atât, conducerea a chemat în judecată sindicatul pentru încetarea contractului colectiv de muncă. „Deci să vă explic cum stă treaba. Cei care au primit prime de vacanţă sunt funcţionari publici sau bugetari şi aceste drepturi salariale sunt prevăzute în lege, iar banii de transport, hrană şi medicamente le revin prin contractul colectiv de muncă. Noi am intentat proces împotriva sindicatului pentru încetarea contractului colectiv de muncă, deci nu pot să vă spun dacă li se vor da aceşti bani sau nu şi când se va întâmpla. Este un proces pe rol”, a declarat Dorina Mischie, directorul economic al DGASPC Gorj.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: