Angajaţii primăriei Târgu Jiu, pe lista donatorilor de sânge

Câteva sute de salariaţi ai primăriei Târgu Jiu şi din structurile subordonate acesteia vor deveni donatori permanenţi de sânge. În baza unei înţelegeri cu Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu Jiu, personalul primăriei va merge să i se recolteze sânge de fiecare dată când va exista deficit pe anumite grupe sanguine.  Zilele trecute, şi jandarmii gorjeni au donat sânge.

Angajaţii primăriei, dar şi cei ai Edilitara, Aparegio şi chiar ai Poliţiei Locale, care vor dori să-şi pună sângele la dispoziţia Centrului de Transfuzie Sanguină, pentru situaţiile când vor exista probleme pe anumite grupe de sânge, vor fi introduşi într-o bază de date.  “A fost o iniţiativă a unui coleg al nostru care este un donator obişnuit al centrului. Noi, la primăria Târgu Jiu, vrem să facem o acţiune continuă, pentru că va fi nevoie şi în lunile viitoare şi în anii viitori. Ne-am gândit să facem o colaborare permanentă cu centrul de transfuzii. Vom trimite angajaţii care doresc să meargă să doneze sânge şi care îndeplinesc condiţiile de sănătate. Vor fi înscrişi într-o bază de date, îi vom şti pe fiecare cu grupa sanguină şi, atunci când va fi nevoie, cei de la Centrul de Transfuzii ne vor cere ajutorul şi noi vom trimite în aşa fel încât să nu existe niciun fel de criză de sânge”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al primăriei Târgu Jiu.

Primăria Târgu Jiu va acorda şi câteva facilităţi salariaţilor care vor dona sânge, transportul va fi gratuit şi vor primi şi o zi liberă. Fiecare donator mai primeşte şi 7 tichete în valoare de 64 RON.  

Probleme cu grupele rare

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu Jiu apreciază această iniţiativă, asta pentru că mai mereu există probleme pe grupele sanguine rare. Problemele apar atunci când se înregistrează mai mulţi bolnavi care au nevoie într-un timp scurt. “Apreciez iniţiativa care este altfel decât celelalte iniţiative care au fost până acum, adică s-au organizat campanii de câte o zi sau de câte o săptămână. Nu pot să spun că în ultimii doi ani am avut o criză la stocul de sânge, dar pot să spun că au fost crize pe o anumită grupă de sânge şi RH. Şi această criză s-a produs în momentul în care au apărut 4-5 bolnavi pe aceeaşi grupă mai ales pe negative, cum ar fi A Negativ, B Negativ, chiar şi AB4 Pozitiv”, a precizat Maria Cazan, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu Jiu.

A crescut numărul donatorilor

La nivelul judeţului Gorj, an de an se înregistrează o creştere în rândul persoanelor care donează sânge. Dacă în 2012 erau circa 400 de donatori pe lună, în 2013 numărul acestora a crescut la 500 iar în 2014 sunt în jur de 600 de donatori pe lună. Media este de 30 de donatori pe zi. Pentru a fi acoperite necesităţile judeţului trebuie să existe cel puţin 20-25 de donatori zilnic. Sângele gorjenilor care au donat a ajuns şi la centrele universitare sau la spitalele din judeţele limitrofe, atunci când acestea au solicitat sprijin.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: