Şcoli şi grădiniţe din Gorj, închise din lipsă de elevi

În jur de 15 şcoli primare şi grădiniţe din judeţul Gorj nu vor mai funcţiona începând cu acest an şcolar din cauza numărului mic de elevi. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, cadrele didactice nu vor rămâne fără posturi, acestea urmând să primească ore în unităţile cu personalitate juridică. Închiderea şcolilor şi grădiniţelor a nemulţumit autorităţile locale, care trebuie să asigure transportul copiilor în condiţii de siguranţă.

Tot mai multe şcoli şi grădiniţe sunt închise în Gorj de la an la an. Începând cu anul şcolar 2014/2015 vor fi închise mai multe unităţile de învăţământ din judeţ şi anume: Şcoala Primară Murgeşti; Grădiniţa cu program normal din Colonia Turceni; Şcoala Primară şi Grădiniţa Şiacu (Slivileşti); Şcoala Primară şi Grădiniţa Izvarna (Tismana); Grădiniţa cu program normal din ACH Bumbeşti Jiu; Grădiniţa cu program normal Siteşti (Novaci); Grădiniţa cu program normal Bolboceşti; Grădiniţa Dăneşti; Grădiniţa Dănciuleşti, Grădiniţa Racoţi şi Grădiniţa Ţicleni.

Numai într-o singură comună, în ultimii ani au dispărut 7 şcoli şi grădiniţe. „Din anul şcolar 2014/2015 la nivelul comunei vor funcţiona doar trei unităţi şcolare şi preşcolare. Este vorba de: şcoala generală de la Barza, începând cu preşcolari şi terminând cu clasa a VIII-a, şcoala de la Văcarea-preşcolari şi I-IV şi Şcoala de la Brătuia, iar preşcolari şi I-IV. Multe unităţi au fost închise acum câţiva ani, iar anul acesta s-au închis cele de preşcolari de la Dăneşti şi Şasa. Motivul pentru care se tot închid este faptul că nu mai sunt copii”, a declarat Emilian Rusu, primarul din Dăneşti.

Edilii locali regretă închiderea şcolilor şi grădiniţelor spunând că această măsură a fost impusă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj din cauză că s-a renunţat la învăţământul simultan. „Cu părere de rău, începând cu acest an şcolar din cauza  numărului scăzut de elevi am pierdut două unităţi de învăţământ. Aveam învăţământ simultan la Şcoala Primară din Peşteana de Jos şi cea de la Fărcăşeşti. Inspectoratul şi conducerea Şcolii Gimnaziale ne-au solicitat să aprobăm un plan de şcolarizare care a vizat închiderea şcolii primare de la Fărcăşeşti şi cea de la Peşteana de Jos. Clasele de grădiniţă rămân funcţionale”, a declarat Dănuţ Bălu, primarul de la Fărcăşeşti.

Transportul, o problemă pentru autorităţi

Primăria Fărcăşeşti trebuie să asigure transportul pentru circa 120 de copii începând cu data de 15 septembrie. „Sunt circa 120 de copii cărora trebuie să le asigurăm transportul odată cu începerea anului şcolar 2014/2015. Cu părere de rău, dar astea au fost soluţiile găsite de Inspectorat pentru plata acestor posturi care se face din costul per elev. Este o problemă transportul luând în considerare sunt copii din clasele I- IV. Avem clase de şcoală primară, iar noi vom încerca să fie un microbuz numai pentru cei mici, ca să poată fi separaţi de cei din clasele V-VIII pentru a nu avea loc îmbrânceli şi accidentări ale copiilor până la şcoală”, a precizat Dănuţ Bălu, primarul comunei Fărcăşeşti.

Şi la Căpreni s-a închis o grădiniţă, iar orarul elevilor şi preşcolarilor s-a modificat. „Începând cu anul şcolar 2014/2015 s-a desfiinţat grădiniţa de la Brăteşti din cauza lipsei copiilor. Aceştia vor veni cu microbuzul la Căpreni. Avem un microbuz şcolar achiziţionat cu banii primăriei care trebuie să transporte circa 105 copii. Din cauză că nu avem decât un singur mijloc de transport am decalat programul şcolarilor şi preşcolarilor. „Prima tura vin cei de la clasele V-VIII, care încep orele de la 8.00. Tura a doua, cu care vom aduce şi copiii de grădiniţă, va începe programul de la 8.30”, a declarat Emil Cătănoiu, primarul comunei Căpreni.

ASIGURĂRI

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj dau asigurări că învăţătorii şi educatorii nu vor rămâne fără locuri de muncă. „La nivelul judeţului Gorj, începând cu anul şcolar 2014/2015 au fost închise 15 grădiniţe şi şcoli primare din cauza efectivelor reduse de elevi. Este vorba doar de structurile acestora, nici un cadru didactic neavând de suferit din cauza închiderii grădiniţelor şi a şcolilor primare. Învăţătorii şi educatorii au primit ore în unităţile cu personalitate juridică”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Vizualizări: 479

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: