Primăria, acuzată de tăierea abuzivă a unui arbore secular

Un cetăţean din Târgu Jiu acuză municipalitatea de abuz după ce angajaţii primăriei au tăiat crengile unui arbore amplasat în zona centrală a oraşului, eliminându-le chiar şi pe cele verzi. Administraţia locală se scuză, motivând că toaletarea pomului respectiv a fost solicitată de asociaţia de locatari din zona respectivă. Cum o parte din locatari s-au opus tăierii coronamentului acestui arbore, municipalitatea le-a cerut acestora să semneze un document prin care se angajează să suporte eventualele pagube care s-ar putea produce din cauza acestui pom.

Ion Cioca, inginer silvic de meserie, locatar din zona Nicolae Bălcescu a municipiului Târgu Jiu, se opune iniţiativei municipalităţii de a tăia coroana pomului situat în vecinătatea blocurilor, pe considerentul că după tăiere arborele se va usca. Acesta spune că municipalitatea confundă toaletarea cu tăierea coronamentului, încălcând legea privind spaţiile verzi care spune că este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana arborilor ornamentali de pe spaţiile verzi din domeniul public, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier. „Aşa se face „toaletarea” de către primăria Târgu Jiu a singurului arbore rămas după asalturile de tăieri din anii trecuţi în parcarea locatarilor din strada N. Bălcescu, arbore căruia urma azi, 2 septembrie, să i se taie abuziv întreaga coroană, rezultând uscare pentru acest exemplar bătrân de ailanthus altissima, numai pentru satisfacerea unei solicitări a unui locatar din zona şi astfel încălcându-se fundamental Legea 24/2007 privind spaţiile verzi”, a spus Ion Cioca.

pom_yona_hotel_lagunaReprezentanţii primăriei spun că toaletarea acestui arbore a fost solicitată de către asociaţia de proprietari. „Pentru această toaletare noi am primit o cerere, în scris, de la asociaţia de proprietari din zonă. Am mers să toaletăm cu angajaţii noştri de la Gospodărie Comunală, am fost împiedicaţi, ca urmare, pentru că şi noi am considerat că este un arbore periculos şi care produce pagube foarte mari pe viitor, la o eventuală furtună, am cerut celor din zonă să ne dea în scris faptul că nu doresc toaletarea şi că îşi asumă eventualele pagube produse la o furtună”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al primăriei Târgu Jiu.

Locatarii au sesizat Garda de Mediu

În fapt, angajaţii primăriei nu au apucat să taie decât câteva crengi din coronamentul arborelui. Asta pentru că locatarii nemulţumiţi de modul în care a fost demarată toaletarea au chemat poliţiştii locali, moment în care angajaţii primăriei au dat bir cu fugiţii. 17 locatari au depus o sesizare la Garda de Mediu în privinţa modului în care s-a făcut curăţarea acestui arbore. Locatarii spun că nu vor semna niciun angajament. „Dânşii acum au stabilizat arborele, au intervenit în coroană şi nimeni nu îşi asumă răspunderea pentru acţiunile unui responsabil al primăriei care trebuie să facă o acţiune până la capăt. Dacă s-a apucat să facă toaletarea, trebuie să o facă aşa cum trebuie şi aşa cum scrie la lege, nu cum consideră dânşii. Pe partea vestică l-au tăiat foarte rău. Ei au vrut să continue cât să taie tot coronamentul. Toaletarea este cu totul altceva. Culmea, au lăsat tocmai ramurile uscate”, a mai spus Ion Cioca.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: