Angajaţii statului rămân fără stimulente. Pierd 110 milioane de euro!

Poliţiştii, vameşii, angajaţii de la Garda Financiară sau Protecţia Consumatorului sunt doar câteva categorii de personal care vor rămâne de la 1 ianuarie fără stimulente. Guvernul a decis eliminarea, începând cu 1 ianuarie 2012, tuturor fondurilor constituite în sectorul bugetar în vederea acordării de stimulente angajaţilor. Angajaţii din ministere au primit anul trecut sporuri salariale şi stimulente financiare în sumă totală de peste 460 milioane lei (mai mult de 110 milioane euro), pentru "condiţii vătămătoare" de muncă, pentru activitate de noapte sau pentru "expunere" la câmpuri electromagnetice de înaltă frecvenţă.

Executivul a aprobat măsura abrogării tuturor prevederilor din actele normative în vigoare prin care se autorizează unele instituţii şi autorităţi publice ale administraţiei publice centrale de a reţine o parte din veniturile realizate şi a constitui fonduri pentru stimularea personalului bugetar angajat în aceste instituţii şi autorităţi publice.

Abrogarea acestor acte normative era prevăzută în Scrisoarea de intenţie semnată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în iunie.

Îşi rotunjeau veniturile din amenzi şi confiscări

Conform deciziei Guvernului, poliţiştii nu vor mai putea fi recompensaţi cu până la 1% din cuantumul veniturilor aduse prin acţiunile acestora, iar vameşii şi angajaţii Gărzii Financiare nu vor mai beneficia de stimulentele acordate drept cotă parte din amenzi, confiscări sau alte venituri.

Funcţionarii din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi direcţiilor financiare teritoriale, personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătăţii sau autorităţilor de sănătate publică, precum şi angajaţii Ministerului Mediului, Administraţiei Fondului de Mediu, Administraţiei Naţionale Apele Române, Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei nu vor mai putea beneficia nici ei de fondurile de stimulente.

De asemenea, personalul din sistemul judiciar nu va mai beneficia de stimulentele constituite din taxa de timbru judiciar, Guvernul eliminând din lege şi prevederea ca o cotă parte din veniturile strânse din vânzarea timbrului judiciar să poată fi folosită la construcţia şi cumpărarea de locuinţe de serviciu.

Cine pierde cei mai mulţi bani

Cele mai mari sume au fost plătite anul trecut angajaţilor din Ministerul Finanţelor, care au încasat stimulente totale în sumă netă de 30 milioane lei şi sporuri de audit, doctor, control financiar preventiv, condiţii grele de muncă şi de manager public în cuantum total brut de 634.094 lei, relevă un document oficial.

Angajaţii din Ministerul Sănătăţii au primit la rândul lor sporuri pentru "condiţii vătămătoare" în valoare totală de 346.570 lei, în timp ce plăţile de stimulente s-au ridicat la 2,59 milioane lei.

Astfel de plăţi au fost efectuate şi în Ministerul Muncii, unde angajaţii au încasat, în intervalul 1 ianuarie-30 noiembrie 2010, stimulente totale nete de 2,67 milioane lei şi sporuri nete pentru condiţii vătămătoare de muncă de 163.467 lei.

La rândul lor, angajaţii din Ministerul Justiţiei au primit sporuri în sumă lunară totală de 257.630 lei. Astfel de sporuri au mai fost acordate şi salariaţilor din alte ministere.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: