Angajatori, băgaţi la zdup angajaţii „negri“

O campanie pentru depistarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale a fost demarată în această lună la nivel naţional. Echipe mixte formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), poliţişti, jandarmi şi comisari ai Gărzii Financiare Gorj au efectuat un număr de 128 de controale la agenţi economici din judeţ.

Acţiunile de control au avut un caracter inopinat şi s-a desfăşurat atât în timpul zilei, cât şi noaptea în funcţie de obiectul de activitate al societăţilor supuse controlului. Astfel, au fost depistaţi 35 de angajatori care utilizau munca la negru având 73 de persoane fără forme legale de angajare, dintre care 23 sunt femei. În total au fost aplicate 63 de sancţiuni contravenţionale la 42 de angajatori, dintre care 39 de amenzi în valoare de 442.500 lei. Societăţile sancţionate aveau ca obiect de activitate: exploatări forestiere, construcţii, comerţ, zootehnie, confecţii textile şi jocuri de noroc. “La trei dintre angajatorii controlaţi au fost depistate mai mult de 5 persoane fără forme legale de angajare (SC PROFOREST SRL- 15 persoane; Văduva Ileana- 7 persoane şi SC PROTEXTIL PRINT SRL- 7 persoane). În consecinţă s-a făcut un denunţ penal şi conform noilor reglementări angajatorii se sancţionează cu închisoare de la 1-2 ani sau cu amendă penală”, a declarat George Romanescu, inspector şef ITM Gorj.

ÎNCHISOARE

În urma controalelor efectuate a fost depistat şi un angajator care îi folosea pe minori la muncă. Este vorba despre Ion Cuteanu care riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 3 ani. “Întregul dosar a fost trimis spre cercetarea penală a Parchetului. Potrivit legii încadrarea în muncă a minorilor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoarea”, a mai precizat George Romanescu.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: