ANRE: CE Oltenia poate vinde şi mai ieftin

Complexul Energetic Oltenia a ieşit pe bursa energiei cu mai multe pachete de energie de 5, 10, 20 şi 40 de MWh. Compania vinde un megawatt cu 184-185 de lei, dar preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ, spune că societatea din Gorj ar putea vinde şi cu 175 de lei.

Licitaţia pe OPCOM- bursa energiei va avea loc pe 21 ianuarie şi sunt scoase la vânzare 11 pachete. CE Oltenia păstrează preţurile de anul trecut, între 184 şi 185 de lei. Perioada contractelor februarie- decembrie 2014. CE Oltenia încearcă să semneze încă 200 de contracte, pe platforma PCCB-NC. Aici licitaţiile vor fi pe 17 şi 21 ianuarie, iar preţul de pornire este 190 de lei. Durata acestor tipuri de contracte este scurt, de câteva zile, între 27 ianuarie şi 28 februarie.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, spune că producătorii de energie termo trebuie să se descurce doar cu livrările de energie pe piaţa concurenţială, deoarece nu au mai intrat pe reglementat, având costurile cele mai mari. „Complexul Energetic Oltenia  a reuşit să-şi scadă costurile şi poate face faţă pe piaţa concurenţială. În mod normal, nu ar trebui să aibă probleme în a vinde MWh cu 170-175 de lei (cât este media tranzacţiilor pe OPCOM, acum – n.r.). 
Termocentrala Petrom de la Brazi, de asemenea, poate susţine acest preţ, problema este la Complexul Energetic Hunedoara. Dar ei se vor axa pe furnizarea de servicii de sistem: echilibrare, unde preţul poate ajunge şi la 450 de lei, sau pe PZU (piaţa zilei următoare)”, a declarat Havrileţ. 

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: