Antifrauda Târgu Jiu a băgat spaima în „smochinarii” de la Șvinița!

Zi de mare veselie sâmbăta trecută la Șvinița, în Mehedinți, acolo unde există singura plantație de smochini din România și unde autoritățile locale au organizat o nouă ediție a Festivalului Smochinului, bucuria localnicilor fiind însă stricată de sosirea în zonă a unei echipe de control a ANAF, cel mai probabil de la Târgu Jiu, după cum spun sătenii.
Oamenii se strânseseră în centrul comunei, unde erau organizate manifestările respective, pentru a vinde din producția proprie de dulceață și țuică făcută din smochine, numărul lor reducându-se însă la 2-3 după ce acolo au ajuns și cei de la Antifraudă. Sătenii și-au luat catrafusele și s-au dus acasă decât să riște vreo amendă, deși clienți ar fi avut suficienți, câteva sute de turiști aflați în concediu pe Clisura Dunării venind pe parcursul zilei pentru a cumpăra țuică și dulceață din smochine. „Totul a fost bine și frumos până au venit domnii de la ANAF. Cum a venit mașina cu dumnealor, cum ceilalți oameni au și plecat acasă. Nimeni nu vrea să primească nu știu ce amenzi pentru că vinde câteva borcane de dulceață sau câteva sticle de țuică. Noi suntem producători autorizați, avem toate actele în regulă și nu ne facem probleme. Nu știu ce își închipuiau cei de la Antifraudă că vor găsi aici de au bătut atâta drum de la Târgu Jiu până la Șvinița că nu cred că se comite cine știe ce evaziune din câteva borcane de dulceață”, a spus singurul comerciant care avea pe tarabă și țuică și dulceață din smochine.

Turiştii s-au mutat acasă la producători
Lângă el mai era un localnic ce vindea țuică, iar altul care mai avea câteva borcane din dulceață și pe care le-a scos la vânzare după plecarea celor de la Fisc. „Eu sunt pensionar, soția la fel, dar doar eu am pensie. Vindem și noi câteva sticle de țuică acolo ca să ne mai facem un ban în plus, că acum e momentul. La noi doar smochinul crește și asta ne face unici în țară. Nu câștigăm cine știe ce, dacă nu apăreau domnii de la ANAF mai aveam vecini care ar fi vrut să vândă și ei, dar așa au renunțat și au rămas acasă”, a spus Emil Jiba, unul dintre localnicii producători de țuică de smochine.
Turiștii, în schimb, au avut posibilitatea să cumpere țuică sau dulceață direct de la oameni de acasă, unde au fost invitați să și viziteze plantațiile cu smochini, unii glumind pe seama controlului care a dus la spargerea pieței. „Ne bucurăm că oamenii ne primesc în livezile lor și că putem mânca smochine direct din pom pentru că de asta am venit până aici. Asta până nu vine ANAF-ul și pe aici și nu cere 16% din smochinele aflate în livezile oamenilor. Sătenii sunt primitori și gazde bune și pentru ei vom mai veni și anul viitor”, a spus unul dintre turiștii ajunși la Șvinița. Prețul unui litru de țuică vândută aici a variat între 50 și 60 de lei, iar un borcan mic din dulceață s-a vândut cu 12 lei, la peste zece borcane suma reducându-se cu 2 lei pe borcan.

Vizualizări: 1,466

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: