Antonescu votat de femei, Geoană de bătrâni, Băsescu de oameni cu studii

Institutul de sondare a opiniei publice CURS, care a făcut exit-poll-ul pentru televiziunea publică, a arătat ieri ce categorii de români au votat pentru candidaţii din primul tur de scrutin. Astfel, Băsescu şi Antonescu au fost preferaţi de cei care au absolvit un liceu sau o facultate, în timp ce alegătorii fără diplomă de Bacalaureat s-au orientat preponderent spre Geoană. Femeile i-au preferat pe Antonescu şi pe Geoană, în timp ce bărbaţii l-au votat mai mult pe Băsescu.

Pe zone ale ţării, Traian Băsescu a fost favorit detaşat în Ardeal, Banat sau Dobrogea, câştigând 17 judeţe şi municipiul Bucureşti. Geoană a câştigat 22 de judeţe, aproape toate din Oltenia, Muntenia şi Moldova. Harghita şi Covansa au fost adjudecate de candidatul UDMR.

Peste 41% din alegătorii lui Geoană sunt trecuţi de 61 de ani

Potrivit CURS, 38,61% din cei care au declarat la ieşirea de la urne că au votat cu Geoană au mai puţin decât liceul, iar procentul celor care au absolvit facultatea este de doar 22,83%.

Mircea Geoană a fost preferat de electoratul feminin care i-a acordat votul în proporţie de 31,63%. El stă mai prost decât Crin Antonescu când vine vorba despre vârsta alegătorilor săi şi de educaţia lor. 41,64% dintre ei au o vârstă de 61 de ani sau peste, în vreme ce tinerii între 18 şi 30 de ani reprezintă 23,22% din electoratul său.

Mircea Geoană este însă preferatul altor naţionalităţi decât română şi maghiară, mulţi dintre ei rromi, înregistrând la acest capitol 38,39%, faţă de 16,92% cât are Antonescu şi 32,28% cât are Traian Băsescu.

Dintre cei care au declarat că au votat cu Geoană, 36,33% locuiesc în mediul rural. De asemenea, prezidenţiabilul PSD este preferatul alegătorilor din Oltenia, Muntenia şi Moldova, mai mult de o treime dintre aceştia orientându-se către el în primul tul al prezidenţialelor.

Băsescu are cel mai echilibrat electorat

Traian Băsescu a fost favoritul a peste o treime, 33,62%, dintre bărbaţii care s-au prezentat duminică la vot. Cât priveşte media de vârstă a celor care au optat pentru preşedintele candidat, procentul este echilibrat pe toate categoriile de vârstă: 33,77% se regăsesc între 18 şi 30 de ani, 34% între 31 şi 60 de ani, în vreme ce 32,26% au 61 de ani sau peste.

Peste 64% dintre cei care l-au votat pe Băsescu în primul tur al prezidenţialelor au declarat că au studii liceale, postliceale sau facultatea. De asemenea, prezidenţiabilul PDL a fost favoritul a 32,04% dintre alegătorii care au mers la vot în Bucureşti.

Actualul şef al statului are însă priză la electoratul din Banat, Crişana, Maramureş, unde a luat mai mult 42% din voturi.


Femeile şi tinerii l-au preferat pe Antonescu


Crin Antonescu a fost preferatul femeilor cu diplomă de până în 30 de ani, dar şi alte categorii de tineri i-au dat votul. Antonescu nu a fost agreat însă de românii peste 60 de ani, care i-au acordat votul doar în proporţie de 14,62%.

Datele provin din exit-pollul realizat de CURS pentru TVR. Exit-pollul a fost realizat pe un eşantion de 312 secţii de votare la nivel naţional. Numărul celor intervievaţi a fost de 18.540 de persoane care au participat la vot.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: