Apă la program pentru mii de familii din Scoarţa

Mii de locuitori ai comunei Scoarţa au apă la program, din trei în trei zile, în ciuda caniculei. Autorităţile locale spun că o pompă de la sistemul de alimentare cu apă este defectă, dar că situaţia va fi remediată până pe 19 iulie. Sătenii spun că şi atunci când este program la apă presiunea este scăzută, aşa că mai bine se duc cu bidoanele şi găleţile la sute de metri sau chiar kilometri distanţă.

Mii de familii din comuna Scoarța au de suferit după ce pompa de apă de la rețeaua de alimentare s-a defectat. Oamenii din satele Budieni, Pișteștii din Deal, Copăcioasa și o parte din Scoarța primesc apă din trei în trei zile, pe măsură ce se acumulează în bazine, situația fiind disperată pentru familiile cu copii mici.

Cetățenii spun că nici măcar la program apa nu urcă, fiind oprită de cei care își udă grădinile. ”Este rușinos pentru o comună atât de aproape de oraș și atât de mare să aibă astfel de probleme. Noi suferim de sete, mergem și cărăm apă cu bidoanele de la sute de metri distanță ca să avem apă pentru copii și pentru animale, când rețeaua trece pe la porțile noastre. Au fost perioade când nu am avut gram de apă, acest primar este o rușine, apă nu, drumuri nu. Am vrut să-mi forez propriul meu puț în curte, dar costa prea mult și de ce să îngrop banii când ar trebui să beneficiez de această facilitate. Eu nu am restanțe la apă, plătim 3,70 lei metrul cub”, a spus Constantin Umerel, localnic.

Autoritățile locale din Scoarța cunosc situația grea cu care se confruntă oamenii și spun că au trimis deja pompa de apă la reparat. Viceprimarul localității, Ion Stamatoiu, anunță personal oamenii când au apă la robinete. ”De trei săptămâni ni s-a defectat partea hidraulică la pompa de apă și oamenii au apă la program, din trei în trei zile. Sunt situații când dăm apă la oameni doar noaptea când consumul nu este așa de mare. Pompa am trimis-o la reparat, ne-a costat 3.000 de euro să o reparăm și vine pe 19 iulie. Avem în plan să achiziționăm și o pompă nouă până la sfârșitul anului, ca să nu ne mai confruntăm cu astfel de probleme. Știu că oamenii au de suferit, eu personal îi anunț când au apă ca să aibă timp să-și oprească în vase și personal o să merg la câțiva cetățeni bătrâni să le duc măcar apă de băut”, a spus viceprimarul Ion Stamatoiu.

Amenzi de 2.000 de lei

Cât privește vechea problemă legată de furtul de apă din rețea, viceprimarul Ion

Stamatoiu spune că au fost depistați foarte mulți cetățeni cu branșamente ilegale și care au fost amendați cu 2.000 de lei fiecare. ”Avem hotărâre de Consiliu Local prin care putem să-i amendăm cu 2.000 de lei dacă îi prindem furând apă. Cred că am depistat peste 20 de cetățeni, unii au plătit, alții nu. Ne gândim acum să punem apometre la intrarea în fiecare sat și valoarea apei consumate, dar neplătite, să fie împărțită între toți cetățenii, altfel nu avem cum să oprim furturile”, a declarat viceprimarul Stamatoiu.

RESTANŢE

Cu apă sau fără apă, cert este că societatea care are în întreținere rețeaua de alimentare din Scoarța, SC Edilaqua Prest SRL, este aproape de faliment. Societate a Consiliului Local Scoarța, Edilaqua Prest SRL înregistrează la ora actuală datorii foarte mari și debite de recuperat în valoare de peste 100.000 lei. Mai mult, potrivit primarului, administratorul Dan Rață nu și-a luat salariul de mai bine de cinci luni. De asemenea, potrivit Curţii de Conturi, dar şi primăriei, în comuna Scoarţa sunt cele mai multe branşări ilegale la alimentarea cu apă.

Vizualizări: 227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: