Apă mai bună la Polata şi Preajba, după 25 mai

Lucrările la staţiile de tratare a apei din localităţile Preajba şi Polata sunt realizate în proporţie de 70-75%. După punerea în funcţiune a acestora, se doreşte ca nivelul nitraţilor din apa consumată de localnici să scadă sub limita minimă admisă de normele europene. Investiţia se ridică la peste 9 milioane de lei fără TVA.

Odată finalizate lucrările la cele două staţii de tratare a apei din localităţile componente Polata şi Preajba, operatorul regional de furnizare a apei în Gorj, Aparegio, urmăreşte ca instalaţiile nou puse în funcţiune să funcţioneze doar în condiţii de avarie a reţelei de alimentare cu apă din zonă. Lucrările au demarat ca urmare a mai multor semnale trase de locuitori că nivelul de nitraţi din apă este foarte mare. „Sunt investiţii care au ca scop principal să micşoreze conţinutul de amoniu din apa pe care o dăm potabilă. Este peste limită, dar apa este potabilă. Idealul ar fi să fie sub limita de 5 mg pe litru. Noi avem foraje cu 6, cu 7, la Cărbuneşti cu 16 mg”, a spus Ion Iliescu, inginer. Potrivit DSP, apa cu conţinut prea mare de amoniu este contraindicată copiilor. Din punct de vedere bacteriologic apa este potabilă.

Reţeaua de alimentare cu apă din cele două localităţi componente nu este finalizată din cauza lipsei de fonduri, dar staţia de tratare a apei va fi pusă în funcţiune. Termenul limită de finalizare a lucrărilor la staţia de tratare a apei este 25 mai.

Procesul tehnologic după care va funcţiona staţia de tratare de la Polata este cel italian. În prezent, Aparegio Gorj execută lucrări şi în Târgu-Cărbuneşti pentru finalizarea staţiei de tratare şi în localitatea respectivă, costurile pentru aceasta ridicându-se la peste 3,5 milioane de lei fără TVA.

Vizualizări: 325

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: