Apă plină de gunoaie la robinetele din Tismana

Sistemul de alimentare cu apă din Tismana, a cărui vechime depășește 30 de ani, funcționează din „cârpeli”. Săptămânal apar avarii, asta pentru că țevile au început să cedeze.  De suferit au cetățenii care rămân frecvent fără apă, iar atunci când plouă apa este tulbure sau cu impurități. De întreținerea alimentării cu apă se ocupă o firmă din Tismana care face cârpeli pe unde apar probleme, însă ar trebui reabilitat întreg sistemul.

Sistemul de alimentare cu apă a fost realizat odată cu hidrocentralele din zona Tismana, în anul 1979. Au trecut mai bine de trei decenii de atunci, iar sistemul a început să cedeze. La câteva zile apar defecțiuni, iar oamenii au de suferit, nu numai că se oprește frecvent apa, dar conține și impurități de pe țevile metalice care au început să se corodeze. „Avem probleme  cu sistemul de alimentare cu apă. La interval de câteva zile se sparg țevile și trebuiesc reparate.  Rămâne fără apă un sat sau toată comuna, depinde de locul unde este avaria. Mai rău e că țeava este veche și se desprind impurități de pe ea și ajung la oameni la robinet. Când plouă apa este tulbure. Țeava este veche, s-a subțiat din cauza clorului care se bagă în apă și s-a corodat”, a declarat Marian Slivilescu, primarul din Tismana.

Firma are profit, dar nu face investiții

Sistemul de alimentare cu apă a fost concesionat de firma SC Stejerelu SA din Tismana, care ar trebui să facă reparațiile în sistem, să facă branșări, investiții și să încaseze banii de la cetățeni. Contractul este încheiat pe o perioadă de 29 de ani. Deși firma respectivă nu îndeplinește toate condițiile, primăria nu reziliază contractul pentru că nu are personal care să se ocupe de sistem. „În 2006 sistemul de alimentare cu apă a fost concesionat de o firmă din Tismana pe o perioadă de 29 de ani. Ei fac reparațiile la conducte atunci când sunt avarii,  au în primire bazinele de apă, asigură tratarea apei, branșează și debranșează cetățenii și colectează taxa pentru apă. Banii aceștia ar trebui să-i folosească pentru investiții, însă investiții nu prea fac.  Primăriei îi dau numai 4.000 de lei pe an. Noi am rezilia contractul, numai că nu avem personal care să se ocupe de el. Ar trebui minim 14 angajați, dar posturile sunt blocate. Trebuie externalizat la un operator autorizat. În aceste condiții sunt obligat să accept contractul acesta”, a explicat Slivilescu.

Nu sunt bani pentru un sistem nou

O soluție ar fi realizarea unui sistem de alimentare cu apă nou în Tismana, numai că primăria nu dispune de fonduri nici măcar pentru proiect. Înnoirea alimentării s-ar putea face numai cu bani europeni. „Noi avem peste 40 de kilometri numai de țeavă la sistemul de alimentare cu apă.  Un kilometru de conductă cu diametru de 90 de centimetri, așa cum spune legea, plus proiectul ne-ar costa 200 de miliarde de lei vechi.  E imposibil să reușim să facem ceva din buget. E o localitate mare și se poate numai cu fonduri europene sau cu bani de la guvern”, susţine primarul Slivilescu.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: