Apa şi canalizarea din Rânca, preluate de Aparegio. Cabanierii se opun!

Aparegio a început demersurile pentru preluarea sistemului de apă şi canalizare din Rânca, după ce autorităţile de la Novaci au aprobat o hotărâre de consiliu local în acest sens. Miercuri, o comisie Aparegio şi una din partea primăriei s-au deplasat la Rânca pentru a începe evaluările şi inventarierea bunurilor. Conducerea Aparegio speră ca până la sfârşitul anului să preia sistemul, însă cabanierii se opun. Oamenii spun că nu vor accepta să plătească bani la Aparegio pentru apa care le vine din cădere, după ce mai bine de 15 ani s-au gospodărit aşa cum au putut.

Autorităţile locale de la Novaci şi-au dat acceptul ca Aparegio să preia atât apa şi canalizare din oraş, precum şi sistemul din Rânca. În momentul de faţă, două comisii de la Aparegio şi Primăria Novaci lucrează la evaluarea sistemului din Rânca. „Preluăm alimentarea cu apă şi canalizarea UAT Novaci, partea de Rânca, partea de oraş, partea Huluba şi toate localităţile componente unde au apă şi canalizare. Acum vizualizăm captări, transport, tratare, distribuţie, abonaţi, staţii de epurare. Toate acestea trebuie inventariate şi evaluate. Trebuie să vedem stadiul în care sunt şi câţi bani trebuie să băgăm în ele pentru a le face performante”, a declarat Traian Pătrăşcoiu, directorul Aparegio.
Pătrăşcoiu a precizat că, odată preluat sistemul, cabanele şi pensiunile din Rânca vor fi contorizate. „La Aparegio nu merge să consumi apă şi să nu plăteşti. Toţi vor căpăta statut de abonat şi vom încheia contracte cu ei, noi furnizăm apă potabilă contracost. Atâta timp cât ei au intrat în ADIA, preţul pentru apă va fi de 2,42 de lei/mc, fără TVA, iar pentru canalizare preţul este de 2,58 de lei/mc, fără TVA. Pentru apă TVA este de 9%, iar pentru canalizare de 20%. Ăsta e preţul şi pentru Motru, Târgu Jiu, nu numai pentru Novaci”, a declarat Pătrăşcoiu.
Chiar dacă vor fi mici excepţii în ceea ce priveşte apa potabilă, pentru canalizare toţi cabanierii vor trebui să plătească. „Excepţie de la plata apei potabile vor face doar cei care au captări separate, foraje separate, adică surse proprii. La canalizare vor trebui să vină la noi. Vrem să luăm şi staţiile de epurare care sunt în Rânca, sunt patru, dar una e pe teritoriul UAT Baia de Fier. Deocamdată, noi preluăm ce este pe partea UAT Novaci”, spune Traian Păstrăşcoiu.

Cabanierii din Rânca se revoltă
Cabanierii susţin că e mare încurcătură cu sistemul de apă şi canalizare din Rânca. „N-are cum să preia Aparegio alimentarea cu apă. Anul trecut Apele Române au sigilat conducta şi vana de la Novaci, iar toată iarna au mers pe apa încă nerecepţionată de la Baia de Fier. Apa care a susţinut şi Novaci şi Obştea Banca Gilort, cu cabanele preluate, a fost de la Baia de fier. Aparegio nu poate prelua nimic atâta timp cât sunt neînţelegeri privind conductele de apă. Toate conductele de la Novaci trec acum pe terenul administrativ de la Obştea Gilort, iar din ce am înţeles nu au niciun protocol cu obştea”, a declarat Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca.
Oamenii spun că nu vor plăti apa la Aparegio, în condiţiile în care de ani buni se gospodăresc singuri. „Aparegio nu ne ia nouă apa care vine, din cădere, fără să consume energie electrică. Dânşii vor să ne ceară 6 lei/mc, pentru apa care vine prin cădere, fără să facă nimic. Cine ne garantează nouă că nu vom rămâne fără apă la iarnă? Noi de aici, ne-am gospodărit tot timpul, cu 2-3 ATV am fost la captări, cu butelii după noi, am dezgheţat izvoarele, am decolmatat sitele. Ne-au mai ajutat cei de la Salvamont şi jandarmii şi am rezolvat problema. Acum ce să preia Aparegio? Nu se poate, noi ne chinuim de 15 ani aici”, spune Pănescu.
Revoltat de situaţie este şi Nicolae Preoteasa. „E o idee foarte proastă ca Aparegio să preia apa din Rânca. Noi avem ca obiect de activitate turism, dar nu putem desfăşura activitatea asta. Prin contractul de concesiune, Primăria Novaci s-a angajat că asigură apa, curentul şi utilităţile, ori ca cobori de la Onix până la mine, e jale. Vine lumea şi înjură. La mine înjură, nu la primărie, că n-o cunosc”, spune Nicolae Preoteasa, proprietar de pensiune.

Au amânat aprobarea proiectului
Consilierii locali din Baia de Fier nu văd cu ochi buni intrarea în ADIA şi predarea sistemului de apă şi canalizare la Aparegio. În şedinţa Consiliului Local de săptămâna trecută, au amânat aprobarea proiectului ce implica Aparegio. „Eu am lipsit de la ultima şedinţă de consiliu, dar consilierii au decis să amâne aprobarea proiectului pentru că vor mai multe detalii vizavi de asociaţia ADIA. Vor să ştie ce presupune aderarea la ADIA, dacă e obligatoriu să le predăm şi sistemul de alimentare cu apă. Rămâne să studiem detalii şi apoi ne vom pronunţa. Nu ştiu ce se va întâmpla până la urmă, dar dacă oamenii nu vor să voteze proiectul nu putem face nimic”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul comunei Baia de Fier.

Vizualizări: 2,078

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: