Arborii din Parcul Central, puși la tomograf

A început acțiunea de scanare a arborilor din Parcul Central. Se intervine cu ajutorul unui tomograf sonic care oferă informații despre trunchiul fiecărui copac. Acțiunea va fi una de durată pentru că angajații instruiți să folosească echipamentul de ultimă generație vor avea de luat la rând mii de arbori.

Primii copaci scanați sunt chiar cei din apropierea operelor lui Constantin Brâncuși. „Se montează niște senzori care preiau sunetul propagat cu un ciocan special, apoi se transmite informația. Se ia fiecare senzon în parte și se ascultă semnalul propagat. În funcție de viteza propagării, știm exact densitatea trunchiului, dacă este găunos, dacă are putregai”, a spus Claudiu Grecea, unul dintre cei care au fost instruiți să folosească acest aparat.

La final, tomograful va indica dacă arborele riscă să se prăbușească ori defectele sunt minore și va rămâne doar sub supraveghere. Misiunea celor care folosesc echipamentul nu este una ușoară pentru că vor lua la rând toți copacii din parc. Sunt câteva mii de arbori ce vor fi analizați în perioada următoare. “Chiar dacă prezintă unele defecte vizibile sau nu, noi îi analizăm pe toți. Fiecare copac va avea o fișă, se va monitoriza anual și vedem unde sunt mici defecte de suprafață, cum va evolua în timp. Acest pom are un defect minor de suprafață, dar care nu e ceva grav să necesite o intervenție asupra lui. Este mult de muncă, este un proces migălos. Parcul are o suprafață de șapte hectare”, a mai spus Grecea.

Intervenția este una non-invazivă și a atras privirile târgujienilor, dar și ale turiștilor curioși. “Este o acțiune binevenită mai ales că, în vară, au fost vijelii în care copacii au căzut, au fost smulși din rădăcină. Știu că s-au prăbușit peste bănci. Bine că nu a fost nimeni rănit”, a spus un târgujian. „Este prima dată când vin în parc. Arată bine, dar copacii ar trebui să fie mai întreținuți. Am văzut pe Axa Brâncuși că sunt mulți mari, bătrâni, găunoși ori uscați. Aceștia ar trebui tăiați, plantați alții în locul lor și ceilalți îngrijiți mai bine, ca să nu atârne toate crengile așa. Să le dea un alt aspect. Și Doamne ferește să cadă vreunul pe operele de artă, că ar fi un dezastru atunci”, a spus un turist.

Chiar în apropierea operelor, sunt castani bătrâni și măcinați de boli. Aceștia vor fi tăiați, iar, în locul lor, vor fi plantați arbori ornamentali. „Din august, anul trecut, Centrul Brâncuși, împreună cu echipa de monitorizare a ansamblului brâncușian a făcut o evaluare și un inventar al arborilor care delimitează operele ce se află în Parcul Central, identificând și măsurile ce trebuie luate în vederea întreținerii ansamblului. Toate acestea au fost înaintate Primăriei Târgu Jiu. Este vorba de preluarea apelor pluviale care creează probleme, de refacerea stratului vegetal, a stratului de iarbă care delimitează aleea ce leagă Masa Tăcerii și Poarta Sărutului. Unii arbori trebuie înlocuiți. De exemplu, castanul care se află pe Axa Brâncuși, și suferă de anumite boli, trebuie înlocuit în timp. S-a propus înlocuirea cu alți arbori ornamentali”, a explicat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului „Brâncuși”.

Galerie foto



Vizualizări: 520

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: