Are casă în apropierea carierei miniere. Primește daune morale!

O familie din Gorj va beneficia de despăgubiri din cauza disconfortului produs de Cariera minieră Roșiuța, lângă care locuiește. Familia a cerut o sută de mii de lei, dar Judecătoria Motru și mai apoi Tribunalul Gorj au fixat suma la 20.000 de lei.

Persoana care a depus plângerea arată că deține o gospodărie la Motru, sat Roșiuța, iar operatorul minier îi face imposibilă “desfășurarea normală a traiului și îi pune în pericol sănătatea sa și a familiei sale, prin zgomotul produs și praful rezultat de la circuitul de transport cărbune și steril”.

Mai mult, reclamanta a arătat că, “prin punerea în funcțiune și administrarea circuitului de transport, a capului de întoarcere a benzii transportoare, a depozitului de cărbune, precum și a unui utilaj greu de sfărâmat cărbune din imediata vecinătate a gospodăriei reclamantei, rezultă o cantitate mare de praf, astfel că este imposibil folosirea apei din fântână, gradina de zarzavat și pomii fructiferi, iar zgomotul produs este cu mult peste limita normală de admisibilitate, toate acestea având consecințe grave asupra sănătății familiei reclamantei”. Persoana reclamantă a depus și acte medicale care atestă că suferă de bronșită cronică și rinite alergice.

Cariera Roșiuța are acord de mediu, dar un raport de expertiză arată că problema poluării în zonă este una reală. Astfel, expertul a arătat că valoarea obținută pentru pulberi sedimentabile în zona locuinței a fost de 17,78 g/mp/lună, ceea ce însemnă o depășire a concentrației maxime cu 4,5%.

În ceea ce privește zgomotul, același raport de expertiză a menționat că, în cele 4 puncte de măsurare au existat depășiri ale limitei admise de 41 dB.

Sentința dată de Tribunalul Gorj pe 18 decembrie 2020 poate fi apelată. (A.A.)

Vizualizări: 7,708

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: