Judecător leşinat la procesul „buldotanc I”

Primul dosar cu boldotancul achiziţionat în vremea guvernării PSD de către Romsilva a avut parte săptămâna aceasta de un moment care i-a lăsat fără replică pe cei prezenţi în sală, inclusiv martorii de la Gorj care trebuiau audiaţi în proces. Unul dintre membrii completului de judecată a leşinat şi, astfel, o parte dintre martori vor trebui să meargă şi luna viitoare la Bucureşti pentru a fi audiaţi.

Direcţia Naţională Anticorupţie a instrumentat două dosare Buldotanc, unul în care printre inculpaţi se numără fostul şef al Romsilva, Ion Dumitru, deputat PSD după 2004, când s-au produs faptele, şi altul, cu şefii liberali de la Complexul Energetic Turceni. Ambele utilaje au fost aduse de o firmă din Târgu Jiu administrată de Florin Bogdan Stanciu, în ultimul caz printre inculpaţi regăsindu-se şi deputatul social-democrat Mugurel Surupăceanu.

Ambele dosare sunt pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul cu Dumitru fiind reluat acum, după ce o perioadă a fost tras pe dreapta pe motive de „neconstituţionalitate”. Printre martorii citaţi la ultimul termen pentru audiere s-a aflat actualul şef al Direcţiei Silvice Târgu Jiu, Gheorghe Novac, fostul şef al aceleiaşi direcţii, Costel Bobic, directorul economic  Nicolae Naiche şi alţi foşti şefi din instituţie. Cu toţii au fost chemaţi la instanţă după ce buldotancul cu probleme a fost prezentat la Direcţia Silvică Târgu Jiu ca fiind un utilaj necesar, deşi procurorii DNA spun că lucrurile nu au stat deloc aşa.

Au scăpat de audiere

Audierea martorilor de la Gorj care au luat drumul capitalei a fost oprită brusc la ultimul termen după ce unuia din cei trei magistraţi i s-a făcut pur şi simplu rău. Acesta a reuşit să participe la audierea lui Novac şi a lui Bobic, după care, la un moment dat, s-a prăbuşit de pe scaun, fiind scos din sala de judecată pe o targă medicală. Momentul a creat confuzie şi panică printre justiţiabili, care oricum erau sub tensiunea derulării procesului. Judecata se va relua la jumătatea lunii viitoare, atunci alţi martori de la Direcţia Silvică fiind aşteptaţi la Bucureşti pentru a le spune magistraţilor ce ştiu despre afacerea buldotanc.

Anchetă DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie a fost cea care a instrumentat dosarul în cauză, deşi actualul şef al Direcţiei Silvice Târgu Jiu, Gheorghe Novac, nu a fost luat la întrebări atunci când cercetările erau în toi. Novac era responsabil cu exploatarea fondului forestier, el lipsind însă de la „prezentarea” făcută utilajului de mare tonaj. De abia acum judecătorii s-au gândit să-l citeze şi pe el, procurorii audiind destule persoane în acest dosar pentru a formula acuzaţii destul de grave la adresa foştilor şefi ai Romsilva. „Probatoriul administrat a arătat că achiziţia utilajului a avut loc cu în condiţiile nerespectării legislaţiei privind achiziţiile publice, a legii finanţele publice, a legii controlului financiar preventiv propriu, precum şi cu încălcarea propriilor ordinelor interne referitoare la acest control precum si a regulamentului intern al RNP. Acest lucru a dus la cumpărarea unui produs inutil şi necorespunzător calitativ, cu un adaos de 1.744%, paguba în dauna Regiei Naţionale a Pădurilor ridicându-se la 8.685.695.760 ROL, sumă cu care Regia s-a constituit parte civilă în cauză.

Astfel, în vreme ce utilajul fusese introdus în ţară la preţul de 6.250 USD în urma aşa zisei licitaţii, RNP Romsilva a plătit pentru el suma de 294.330 USD (calculat la cursul Băncii Naţionale Române leu/dolar din ziua cumpărării – 10 decembrie 2004). Suma de 8.685.695.760 ROL reprezintă avantaj patrimonial în folosul S.C. EUFRAT S.R.L din Târgu Jiu, societate administrată de inculpatul Stanciu Bogdan Florin. Utilajului nu i s-a găsit nicio utilitate, a fost testat atât la Direcţia Silvică din Călăraşi şi Dâmboviţa constatându-se că prezenta serioase deficienţe tehnice, dificultăţi în manipulare şi exploatare. Deficienţele au fost constate atât înainte de efect plăţii cât şi după aceea, iar în final nu i s-a găsit nicio întrebuinţare”, spun procurorii DNA.

Surupăceanu, fondatorul SC Eufrat SRL

Actualul deputat PSD de Gorj Mugurel Surupăceanu, implicat în calitate de inculpat într-un alt dosar legat de buldotancul defect vândut la suprapreţ către CE Turceni, are strânse legături şi cu SC Eufrat, care a vândut un alt buldotanc defect către Romsilva. Iată câteva date istorice ale SC Eufrat SRL, aşa cum rezultă ele din citirea Monitorului Oficial, partea a IV, din care rezultă implicarea lui Surupăceanu.

-         SC PYTHON SRL îşi schimbă numele în SC EUFRAT SRL (MO nr. 679/03 martie 2004)

-         Mugurel Surupăceanu îşi cesionează cele 10 părţi sociale deţinute la SC EUFRAT SRL, reprezentând 50% din capitalul social, către Surupăceanu Iuliana. Celălalt acţionar este Fota Cristina Adriana, care deţine 10 părţi sociale. Se numeşte administrator Stanciu Bogdan Florin. (MO nr. 1354/07 mai 2004)

-         În 2005 se schimbă iarăşi acţionariatul, acesta fiind Surupăceanu Delia Georgiana - o parte socială şi Surupăceanu Iuliana - 19 părţi sociale. (MO 980/24 martie 2005)

-         În aprilie 2005, SC EUFRAT SRL îşi completează obiectul de activitate cu: producţie energie electrică şi distribuţie şi comercializare de energie electrică (MO 1138/07 aprilie 2005)

-         În decembrie 2005, a fost revocat din funcţia de administrator Stanciu Bogdan Florin şi a fost numit Filipescu Dănuţ.

Buldotancul a fost important în 2003, din Ucraina, la preţul de 6.250 dolari. În decembrie 2004, Romsilva a plătit pentru acest utilaj, către firma familiei lui Surupăceanu, suma de 294.330 dolari. Anterior, Eufrat oferise buldotancul spre testare Direcţiei Silvice Târgu Jiu, care l-a refuzat pentru că nu i-a găsit nicio utilitate. Utilajul nu a fost folosit niciodată. Ar mai fi de menţionat că, deşi Mugurel Surupăceanu ieşise din firmă, aceasta aparţinea mamei sale Iuliana şi sorei Delia Georgiana. Ţap ispăşitor a fost făcut însă administratorul Stanciu, singurul trimis în judecată. (M.M.)

Vizualizări: 705

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: