Arta Casnică Tismana a intrat în reorganizare

După decenii de tradiţie în artizanat, Arta Casnică Tismana trece printr-o perioadă dificilă, riscând să-şi piardă obiectul de activitate. Din cauza unor datorii la stat, mai multe imobile şi terenuri din patrimoniul acesteia au fost scoase la licitaţie pentru recuperarea creanţelor. Conducerea unităţii precizează că nu vor pierde aceste bunuri, dat fiind faptul că Arta Casnică este în insolvenţă, dar va fi reorganizată, nu va intra în faliment.

Problemele cu care se confruntă unitatea renumită pentru covoarele ţesute şi costumele tradiţionale pe care le execută sunt cunoscute chiar şi de autorităţile locale. Conform anunţului ANAF, în data de 13 septembrie vor fi scoase la licitaţie următoarele bunuri apartenente Artei Casnice Tismana: o clădire - cu preţul de pornire de 333.900 lei, un complex-preţ de pornire 47.527 lei, clădire birouri - 44.100 lei, un teren în suprafaţă de 3.600 mp-preţul de pornire al licitaţiei fiind de 57.900 lei. Unitatea înregistrează datorii inclusiv la primăria Tismana. „Sunt într-o situaţie financiară grea, Finanţele urmăresc să-şi recupereze nişte sume datorate la bugetul de stat, chiar scoate la vânzare clădirea. O parte din datoria pe care o avea către bugetul local a fost achitată zilele trecute. Faptul că a fost scoată la licitaţie clădirea Artei Casnice arată că au greutăţi mari. Eu am purtat o discuţie cu doamna preşedintă şi a zis că vine cu o propunere către primăria şi consiliul local Tismana în vederea unui eventual parteneriat. Trebuie să vedem în ce condiţii, în primul rând pentru salvarea brand-ului. Nu a venit deocamdată cu o propunere concretă”, a declarat Marian Slivilescu, primarul din Tismana.   

Program de reorganizare

Arta Casnică este condusă de un consiliu de administraţie din care fac parte 6-7 proprietari. Preşedintele unităţii spune că Arta Casnică Tismana se află în reorganizare şi nu se va ajunge să-şi piardă bunurile scoase deja la licitaţie. „Noi am intrat într-un program de insolvenţă prin reorganizare. Au fost şi vor rămâne până la elucidare nişte datorii ale noastre la bugetul consolidat al statului, care ne-au îngreunat şi ca producţie şi ca achitări şi mai multe.  Acele bunuri nu mai pot să fie scoase la licitaţie pentru că s-a dat hotărârea prin care noi am intrat în programul de insolvenţă prin reorganizare. Nu se va întâmpla să nu mai existăm, cu toate că muţi au dorit acest lucru, indiferent în ce condiţii”, a spus Ştefania Prună, preşedintele SCM Arta Casnică Tismana.

TRADIŢIE

Arta Casnică Tismana a fost fondată la mijlocul secolului trecut cu scopul de a pune în valoare o tradiţie milenară bine păstrată în toate satele de munte: portul popular românesc. Costumele tradiţionale executate aici sunt cunoscute pentru frumuseţea şi fineţea elementelor lor, pentru rafinamentul compoziţiilor decorative şi cromatice şi ocupă un loc de frunte în colecţiile de patrimoniu ale mai multor muzee din ţară.

Vizualizări: 321

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: