Artificiile au adus dosare penale pentru şapte oameni de afaceri

Şapte administratori de firme care au efectuat spectacolele pirotehnice în şase localităţi din Gorj şi pentru un restaurant din Târgu Jiu s-au ales cu dosare penale după ce oamenii legii au descoperit că nu deţineau autorizaţie pentru artificiile pe care le-au folosit în show. Nu doar că s-au ales cu dosare penale, ci şi veniturile patronilor au fost afectate după controlul poliţiştilor, asta pentru că primarii care le-au solicitat serviciile spun că vor plăti doar ce s-a consumat.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj au depistat în flagrant delict reprezentanţii unor societăţi comerciale care au organizat jocuri cu articole pirotehnice pe raza judeţului, în noaptea dintre ani, pentru care nu aveau autorizaţie. "Au fost identificate mai multe persoane, care, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, au organizat fără drept jocuri de artificii cu articole pirotehnice din categorii diferite, astfel fiind ridicate 53 de articole pirotehnice din categoriile II, III şi IV. În cauze s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept", a declarat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Poliţiştii au întocmit dosare penale administratorilor societăţilor care au organizat spectacole pirotehnice în Mătăsari, Târgu Cărbuneşti, Slivileşti, Dragoteşti, Logreşti şi la un restaurant din Târgu Jiu. Mai mult decât atât,  în comuna Runcu focul de artificii a fost anulat, asta pentru că societatea care trebuia să organizeze avea autorizaţie pentru o categorie de artificii pe care nu le deţinea.

Pentru artificiile mai mici, de categoria a II-a, administratorii trebuie să solicite autorizaţie la IPJ. Când este vorba de unele de calibru mai mare, de categoria a III-a sau a IV-a, este nevoie de avizul mai multor instituţii, de la ISU, APM şi administraţia locală unde are loc spectacolul. Majoritatea avea doar pentru categoria a II-a, nu şi pentru celelalte categorii. 

Primarul din Târgu Cărbuneşti spune că firmele sunt cele care trebuie să-şi ia avizele şi că va plăti doar pentru artificiile care au fost folosite în cadrul spectacolului. "Cei care au organizat au venit cu nişte artificii mult mai mari şi nepermise după ultimele regulamente. Nu ştiu dacă au ştiut sau nu au ştiut, în orice caz, faţă de cât trebuia să fie ca şi timp, ca şi frumuseţe, au fost admise numai cele foarte micuţe, nu a durat cât trebuie, dar cu siguranţă vor fi plătite exact cât au fost trase. Am rămas cu un gust amar, n-a prea picat bine, dacă până aici aveam de ordinul a 14, 16, 18 minute, acum am avut vreo câteva minute. Eu am comandat foc de artificii pentru 12-14 minute, eu nu sunt specialist să spun de care să-mi dea, de ce calibru", a declarat Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti.

Primăria Slivileşti a pus la bătaie 10.000 lei pentru spectacolul de artificii dintre ani. Primarul Sorin Bucurescu spune că este mulţumit de show-ul pirotehnic oferit de firma care l-a organizat. "Sunt mulţumit pentru că spectacolul a fost organizat 100% spre deosebire de localităţile învecinate. Sunt foarte mulţumit că au participat în număr mare cetăţenii. Am fost prezent în mijlocul lor. Am făcut şi noi un foc cu lemn de salcâm, unde am avut şi un grătar şi am fiert şi câteva oale de vin. Spectacolul de artificii a decurs normal, cum trebuia, în schimb cele două baterii pentru care nu aveau autorizaţie au fost confiscate, dar le avea în rulotă şi mi-a zis că nu le folosea aici, erau pentru altcineva şi nici nu au fost găsite în platoul stabilit de poliţie", a spus Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: