Ascensor către cetatea dacică din Polovragi

Autoritățile din Polovragi au planuri mari. Vor să acceseze un proiect în valoare de circa opt milioane de euro, bani ce urmează să fie investiți în infrastructură și în turism. Unul dintre țelurile primarului este să construiască un ascensor care să ducă turiștii mai rapid la cetatea dacică din vârful muntelui. Primăria vrea să o pună mai mult în valoare și să refacă fidel atmosfera din perioada dacilor.

Intervenția va fi una greoaie, mai ales că se va face într-o arie protejată. Autoritățile au în plan să reabiliteze așezarea dacică și să o pună mai mult în valoare.

Pentru turiștii care vor să ajungă mai repede în vârful muntelui ori pentru persoanele vârstnice, șefii primăriei își doresc să facă un ascensor până la cetate. Pentru ceilalți, drumeția prin pădure este cea mai bună variantă. “Intenționăm să punem în valoare așezarea dacică, cu bordeie specifice, cu habitatul dacilor, cu posibilitate de vizitare pedestru. Ne gândim și la un mic ascensor mascat în vegetație pentru că este pădurea de castani, sunt și Cheile Oltețului protejate și nu trebuie să le atingem. Ne gândeam la un mic ascensor, nu de capacitate mare, cum e la Cetatea Deva, de capacitate mai mică, să ducă persoane vârstnice la acest obiectiv. Pentru tineri, drumeția este foarte bună. Și Crucea lui Ursache este foarte vizitată de turiști. Acolo, pe vremuri, a existat un observator. De acolo, se vede până la Rovinari. Este un lucru deosebit să cuprinzi atât cu privirea”, a explicat primarul din Polovragi, Gheorghe Epure.

Totul face parte dintr-un proiect care atinge aproape opt milioane de euro. Cu acești bani, primăria vrea să reabiliteze toate drumurile din comună care au rămas neasfaltate și nu numai. „Am în plan un proiect care se va ridica la opt milioane de euro. Suntem eligibili pe asemenea finanțări. E un proiect integrat, cu mai multe aplicații, pe infrastructură rutieră, pietonală, de biciclete, culturală, speologică, tot ce ține de ambient, de infrastructură, dotare și iluminat urban în sensul de iluminat ambiental pe anumite trasee. Se lucrează la acest proiect. Este unul de anvergură”, a mai adăugat edilul, într-un interviu la TV Sud.

Vizualizări: 3,287

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: