Mii de absolvenţi au susţinut prima probă a Bacalaureatului

O mare parte din cei peste 3700 de elevi absolvenţi de liceu din judeţul Gorj au trecut ieri prin prima probă din cadrul examenului de bacalaureat, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Evaluarea elevilor s-a desfăşurat fără incidente, spune conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj.  

Mari emoţii au avut ieri şi aproape 90 de absolvenţi ai Colegiului Tehnic nr.2, cea mai mare parte fiind din promoţia 2014, care au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. “S-a deschis sesiunea de vară a bacalaureatului. De la colegiul nostru avem la această probă 89 de elevi înscrişi dintre care 87 serie curentă şi 2 din serii precedente. Avem absolvenţi ai specializărilor protecţia mediului, industrie textilă, mecanică şi electrotehnică-automatizări”, a declarat Teodor Mergea, directorul Colegiului Tehnic nr.2 Târgu Jiu.

Absolvenţii de liceu care au fost atenţi la clasă spun că nici nu au mai avut nevoie de pregătire suplimentară pentru examenul maturităţii. “Nu am emoţii. Nu pot să spun că m-am pregătit, dar sunt inteligentă, nu tocilară. Am fost atentă la ore şi asta contează, dar suplimentar nu m-am pregătit. Au emoţii cei care nu sunt siguri pe ei sau cei slabi. Eu am urmat cursurile de textile şi pielărie. Vreau să urmez arhitectura în viitor”, a spus Anca Novăceanu, absolventă a Colegiului Tehnic nNr.2 Târgu Jiu. În urma examenului oral, elevii nu primesc note sau admis ori respins, ci primesc un calificativ: experimentat, avansat, mediu sau începător. Tocmai de aceea mulţi dintre absolvenţi pun un mai mare accent pe probele scrise. “Trec şi probele orale cu greu, dar la scris e mai important. A fost puţin greu, dar m-am descurcat. A trebuit să citesc un text, după aceea a trebuit să vin cu opinii, argumente, să fac un text argumentativ. Ştiu că am ceva probleme la român, dar la matematică n-am emoţii. Pe mai departe vreau să urmez Facultatea de Stomatologie de la Arad”, a spus Dragoş Ciobanu, absolvent al aceluiaşi colegiu.

La proba orală de limba română subiectele cuprind texte literare şi nonliterare şi au să un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Va fi evaluată acasă

O elevă a Colegiului Naţional “Spiru Haret” din Târgu Jiu va susţine prima probă a examenului de bacalaureat acasă. Asta pentru că tânăra, în vârstă de 18 ani, se află în recuperare după ce a fost implicată într-un accident rutier care s-a petrecut la Iezureni la sfârşitul lunii mai. Maşina pe care o conducea s-a răsturnat, iar mama ei şi o prietenă au fost rănite. “Nu au fost incidente la prima probă a examenului de bacalaureat. Nu au existat absenţi şi nici elevi excluşi din examen. Proba se derulează şi marţi, miercuri, iar în unele instituţii chiar şi joi. Există o situaţie aparte. O elevă a făcut cerere pentru o comisie specială, a venit aprobarea de la Minister. A avut un accident destul de grav, a fost internată la Bucureşti, iar acum este la domiciliu”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: