Zăcământ de marmură neagră la Dăneşti. Se caută investitori!

Autorităţile locale din Dăneşti spun că în zonă ar exista zăcăminte de marmură neagră. Înainte de 1989 s-au făcut cercetări în localitate, la care s-a renunţat ulterior. Marmură neagră ar exista numai în două sate ale comunei, iar terenurile sunt ale cetăţenilor. Autorităţile speră să găsească investitori care să prospecteze zona şi să extragă roca. Astfel şi primăria ar avea de câştigat.

Circa 300 de cetăţeni din satele Trocani şi Merfuleşti din comuna Dăneşti ar putea face avere dacă se va extrage marmură neagră de pe terenurile lor. Administraţia locală spune că suprafeţele de teren unde ar exista această rocă oricum sunt nemuncite şi ar fi un avantaj pentru toată lumea dacă s-ar face o carieră în zonă, de unde să se extragă această rocă. „Ştiu lucrul acesta de pe timpul lui Ceauşescu când se discuta pe aici, prin comună, că ar fi undeva la intrarea în satele Trocani şi Merfuleşti, la Costa Şeşii, acolo ar exista marmură neagră. În perioada respectivă se vorbea că vor fi mutate satele respective, jos la Dăneşti, pentru a exploata această marmură neagră. Nu a mai venit nimeni să se intereseze de acest lucru. Ar fi bine dacă ar veni investitori care să analizeze terenurile. Orice investiţie care se derulează pe raza comunei este un plus, ceva benefic pentru comună, şi în special pentru oameni. Trenurile nu sunt lucrate, tineretul nu vine la muncă, cei în vârstă nu mai pot munci. Un investitor care ar veni ar putea să aibă beneficii, dar şi persoanele care deţin terenuri acolo”, a  declarat Emilian Rusu, primarul comunei Dăneşti.

S-a căutat petrol şi s-a găsit uraniu

Tot în comuna Dăneşti, mai exact în pădurea Brătuii, societatea Petrofac a făcut nişte foraje de explorare, în căutarea de petrol, însă s-a renunţat la acest proiect pentru că nu s-ar fi găsit nimic. Sunt voci care spun că s-ar fi găsit totuşi uraniu, un element radioactiv. „Am auzit şi eu că s-ar fi dat de uraniu, însă cei de la Petrofac au închis şi ne-au comunicat că nu au găsit nimic. Urmează să replanteze zona în primăvară”, a precizat primarul din Dăneşti.

Vizualizări: 300

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: