Astăzi - ultima zi pentru depunerea declaraţiilor pe 2009

Companiile româneşti care nu şi-au definitivat situaţia financiară anuală până pe 25 februarie sunt aşteptate la Fisc inclusiv astăzi. Data-limită este 25 aprilie, însă cum aceasta era într-o duminică, termenul a mai fost extins cu o zi.

Depunerea declaraţiilor anuale de impozit pe profit şi plata sumei aferente reprezintă prevederi obligatorii pentru băncile comerciale, companiile româneşti şi străine şi organizaţiile nonprofit. De asemenea, sunt aşteptaţi să depună  această declaraţie şi Sursa: contribuabilii care obţin cea mai mare parte a veniturilor din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură.

Cu toate acestea, nu trebuie să depună la Fisc formularul 101 firmele care şi-au definitivat închiderea exerciţiului financiar 2009 până pe 25 februarie 2010, aceştia trebuind să plătească o sumă egală cu impozitul calculat şi evidenţiat pentru trimestrul trei al anului 2009, iar plata anuală finală a impozitului pe profit pentru anul fiscal se va efectua până pe 26 aprilie. Pentru calculul impozitului pe profit aferent trimestrului IV al anului 2009, din impozitul pe profit calculat cumulat de la începutul anului se scade impozitul pe profit aferent perioadei precedente, inclusiv impozitul minim datorat, după caz, până la nivelul impozitului minim datorat în cursul anului fiscal. Ca să ştie ce impozit au de plătit, firmele trebuie să compare impozitul pe profit datorat la sfârşitul anului fiscal cu impozitul minim anual şi să achite suma cea mai mare. Formularul 101 poate fi depus fie personal, pe suport de hârtie sau electronic, de reprezentantul societăţii, la administraţia financiară de care aparţine contribuabilul fie pe internet, pe pagina ANAF.

Pentru a depune declaraţia on-line, contabilul are nevoie de un certificat digital, iar contra unei sume de aproximativ 60 de euro, solicitantul va primi de la una dintre cele trei companii acreditate de stat, un dispozitiv asemănător unui memory stick cu ajutorul căruia va avea asigurat timp de un an dreptul de a emite semnături electronice, însă după aceea va mai trebui să achite 30 de euro pentru prelungirea valabilităţii semnăturii. Chiar dacă legea cere ca documentul să fie vizat de un consultant fiscal, nu prevede şi o sancţiune dacă firmele nu depun documentele cu parafa şi semnătura unui consultant.

Astăzi este termenul - limită şi pentru alte obligaţii fiscale, precum: 

-         Formularul 105 – declaraţia privind taxele de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc;

-         Calcularea, virarea şi declararea impozitului pentru veniturile din salarii, precum şi impozitul reţinut la sursă pentru trimestrul I – de către asocierile fără personalitate juridică între persoane fizice, precum şi de către persoanele fizice care au calitatea de angajator;

-         Calcularea şi virarea impozitului pentru trimestrul I, de către plătitorii de venituri pentru venitul obţinut de o persoană fizică, rezidentă sau nerezidentă, dintr-o asociere fără personalitate juridică cu o microîntreprindere;

-         Plata anticipată a impozitului pe profit anual de către bănci.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: